Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich

Zlý muž českej gastro scény, za ktorého občasnými vulgárnymi hláškami je však veľká profesionálna znalosť, milovník ryb, baseballu a grilovania. A tiež autor mnohých skvelých kuchárok, uznávaný odborník na reštauračný managment, ktorý predvádza v praxi ako úspešný podnikateľ, spolumajiteľ troch reštaurácií a jednej neobvyklej cukrárne s e-shopom.

Byť kuchárom nebol jeho sen a varenie ho nijako zvlásť nebavilo. Chcel byť spevákom a profesionálnym športovcom... Viete, koľko odkazov na vás vybehne pri zadaní jeho mena do vyhľadávača Google? k dnešnému dňu 1 480 000! No dámy a páni, kto z vás to má?!

Pan šéfkuchár Zdeněk Pohlreich je predovšetkým človek, ktorý zmenil život nielen desiatkam majiteľom reštaurácií a hostincov vďaka programu Ano, šéfe a jeho modifikáciám, ale v podstate aj nám všetkým, ktorí s týmto rodeným kuchárskym showmanom na televíznych obrazovkách alebo you tube kanále prišli do styku. Z prípravy obyčajného jedla totiž urobil vo svojej dobe v českých krajinách nevídanú show a presvedčil národ, že kvalita surovín nie kvantita pokrmov na jedálnom lístku sa počíta.

Zdeněk Pohlreich

Z podzemia na vrchol

Mal šťastie, že sa po roku trápenia v podzemnej kuchyni Mestského domu dostal do tímu Josefa Franka, vtedajšieho šéf kuchára motela Stop v pražskom Motole (dnes hotel Golf). Tento sekáč v bielom, ako na neho Zdeněk Pohlreich spomína, ho až on naučil mať rád prácu kuchára a prebudil v ňom túžbu, niečo v tomto odbore dosiahnuť. Sivý bol ten svet komunistických reštaurácií, a tak Zdeněk na jar v roku 1989 emigroval do Holandska. Na čas strávený v detenčnom centre nespomína rád, ale nakoniec sa mu predsa len podarilo  odletieť do Austrálie, kde sa uchytil vo francúzskej reštaurácií, a napriek tomu, že sa mu tam páčilo a mal možnosť odborného rastu, nechal sa v roku 1994 prehovoriť k návratu do vlasti, čo vzápätí skutočne veľmi ľutoval. Situácia v českej gastronómii bola katastrofická, čo sa týkalo platov ale aj spôsobov práce; sám túto dobu spätne glosuje, ako najhoršie obdobie svojho života. Po dvoch rokoch, v roku 1996 zakotvil ako šéf kuchár vo Ville Voyta, čo pre neho znamenalo konečne vstup do veľkej gastronómie v Československu. Po tomto zlome v kariére už nasledovala v podstate sama pozitivita a sociálne istoty – za 2 roky šéfkuchár v hoteli Radisson SAS a zároveň v hoteli Alcron, nasledované šéfovaním kuchyniam v hoteli Renaissance a Marriott. V roku 1998 prijal ponuku TV Prima na účinkovanie v relácii Mňam aneb Prima vařečka, čo v dôsledku jeho vrodeného (ako sám podotýka) exhibicionizmu predoslalo jeho následujúcu hviezdnu kariéru ako nekompromisného šéfa, ktorému sa neodvráva...

Gastronomický guru



95 x Ano, šéfe!

V roku 2007, práve keď sa začala dostavovať únava z práce v korporáte, prišla ponuka z pražského hotela Imperial na prevádzkovanie reštaurácie. A na svete bolo Café Imperial, v nádhernom secesnom interiéri. O rok neskôr tak "toskánska" reštaurácia Divins na Starom Meste. Zároveň sa tento rok začal natáčať prvý diel zábavnej gastro reality show Ano, šéfe! Program, ktorej vzorom je Ramsay’s Kitchen Nightmares a kde Zdeněk Pohlreich, na základe pridelenej role po vzore britského šéfkuchára, ponúka neprosperujúcim reštauráciám a hostincom  riešenie ich problémov. Na rozdiel od drsne nekompromisného Brita však každú epizódu ešte obohatil o svoje vlastné hlášky, ktorými sa ľudia bavia dodnes. V roku 2009 dorazil na obrazovky 1. diel, I. rady a tento program sa prestal vysielať až po dlhých 9 rokoch, v roku 2018. Jednalo sa o prvý program svojho druhu u nás, v ktorom figuroval skutočný český chef a predznamenal tak boom televíznej gastronómie v Čechách. A svete sa div, vyzerá to, že v roku 2025 sa dočkáme obnoveného vysielaniu programu a 8. "Pohlreichovskej" rady.
Portfólio podnikov už slávneho šéfkuchára sa 2016 rozšírilo o bistro Next Door by Imperial a v roku 2023 pribudla aj vlastná cukráreň Café Imperial Dolce, zásobujúca sladkosťami nielen vlastné podniky, ale aj e-shop.

Čo nesmie v kuchyni Zdeňka chýbať

Pohlreich Selection

Produktom vzájomnej úzkej spolupráce so značkou Potten & Pannen-Staněk v rokokch 2015-20 bol vznik kolekcie Pohlreich Selection, série špičkových spotrebičov a domácich potrieb svetových značiek, ktoré si v tej dobe už uznávaný šéfkuchár sám vybral. Cieľom bolo nielen predstaviť prémiové značky širokej verejnosti, ale tiež ukázať aj ich praktické využitie v Zdeňkovej kuchyni.

Na ostří nože – praktické rady a tipy



Kvalitný nôž je základ kuchyne

Citácia z osobného webu

Chci, aby za mnou zůstávalo něco smysluplného. Nejen něco, co si budou lidé pamatovat, ale z čeho budou mít užitek. Svůj život jsem se rozhodl zasvětit gastronomii a restauračnímu byznysu a mám to štěstí, že mé představě dobrého jídla nasloucháte. Děkuji vám za to