

Včelí peľ? Čo to vlastne je?
Peľ (samčie pohlavné bunky rastlín) je potrebné dostať na piestiky v kvetoch, inak sa rastlina nemôže rozmnožovať. Pokiaľ nie je samoopeliteľná túto funkciu okrem iných opeľovačov plnia aj včely. Každá rastlina vždy produkuje viac peľu, ako je potrebné pre jej opelenie. Ako včela prelietava z kvetu na kvet peľ sa zachytáva na jej chlpaté telo, počas letu ho tak včela nohami otiera a formuje do úhľadných peletiek-obnôžok, ktoré držia na zadnom páre nôh. Včelári tejto činnosti hovoria obnôžkovanie. Aby včela vytvorila jeden pár obnôžok musí obletieť približne 80 kvetov. Tieto peľové obnôžky potom včely prinášajú do úľu, kde ich ukladajú do buniek a tam skladujú do zásoby. Včely pri svojom výlete vždy navštevujú kvety rovnakého druhu rastlín, vďaka tomu tak kvety opeľujú správnym peľom. Spracovaný peľ je dôležitý na kŕmenie starších včelích lariev a mladých včiel, ktoré ešte nemajú funkčné hltanové žľazy; jedno včelstvo za rok spotrebuje cca 30 kg peľu, čo je úctyhodné číslo, keď viete, že 1 obnôžka váži cca 7 mg.
A ako vlastný zber včelích peľových peletiek-obnôžok prebieha?
Pred hlavný vchod do úľu (letáč) sa umiestni peľochyt – doštička s tak malými otvormi, ktorými včely musia do úľa preliezať, že pritom časť svojich obnôžok stratí. Súčasťou je aj zásobník, kam "postrácané" obnôžky padajú. Včely sú však veľmi inteligentné a po pár dňoch sa naučia peľochytom preliezať tak, aby im nič nespadlo. Aj preto vlastný zber peľových peletiek musí prebiehať maximálne 3 dni, hlavným dôvodom však je, aby ich nedostatkom neboli pri prezimovaní ohrozené samotné včely.
Včelí peľ prospieva kráse tela aj ducha a je nízkokalorický. K čomu všetkému je pre človeka dobrý, si môžete prečítať tu.

Ako vzniká materská kašička a čo je to propolis?
Znie to dosť neuveriteľne, ale materská kašička je produkt hltanovej žľazy včely robotnice, ktorá sa živí peľom. V úli sa živí peľom. V úli sa využíva na kŕmenie robotníc počas prvých troch dní ich života, lariev budúcich kráľovien-matiek počas celého ich larválneho štádia a samozrejme tiež na kŕmenie včelej kráľovnej po celý jej plodný život (kým znáša vajíčka). V dobe nadbytku tejto látky v úli sú s ňou kŕmený aj trúdi. Materská kašička má priamo zázračné regeneračné a protizápalové účinky. Propolis je včelami pozbieraná živica z pupeňov drevín, zmiešaná s výlučkami ich žliaz. Do úľu ho včielky nosia v obnôžkach na zadných nohách, rovnako ako peľ. Existujú dve konzistencie – riedka a hustá, každú z nich používajú včely inak. Tú prvú na natieranie stien úľa, čím ich dezinfikujú, tú druhú, hustú, používajú na tmelenie štrbín. Propolis má zvieravý účinok, je výborným prostriedkom napr. proti paradentóze, používa sa tiež pri liečbe oparov a zle sa hojacich rán. Ďalšie zaujímavosti, spojené s medom, si môžete prečítať v našom staršom článku, ktorý nájdete tu.







1 000 chutí divokej Andalúzie
Priviezli sme pre vás 4 nové medy zaujímavých chutí, ktoré môžu vznikať vďaka spojenia ohromnej kvetinovej diverzity (najväčšej v Európe) a udržateľného chovu včiel v divokých oblastiach španielskeho pohoria Sierra Morena, civilizáciou najmenej dotknutej oblasti Andalúzie. A pokiaľ ste rozmaznaní milovníci domácich českých kvalitných medov, objavíte v nich nepoznané tóny a vône a my veríme, že si ich zamilujete, rovnako ako my. Chcete vedieť z čoho je horský Montaňa alebo super tmavý medovicový med Mielato de encina? Dočítate sa to pri jednotlivých produktov. Ste zvedaví ako chutí eukalyptový med Eucalypto alebo ten z kvetov divokej levandule Lavanda? Zastavte sa na našej predajni.



