Verde Miel
Bio med Mielato de encina medovica z cezmínového duba, 375 g
Parametre a popis
Parametre
Rozmery (h × v × š) | 7 × 11,5 × 7 cm |
Hmotnosť | 0,375 kg |
Organické | áno |
Popis
Organický med z produkcie firmy VerdeMiel. Medovicový med Mielato de encina pochádza z medovice vznikajúcej na cezmínových duboch, rastúcich na divokých náhorných plošinách (dehesách) španielskej Andalúzie.
Včely sú chované udržateľným spôsobom, med je bez tepelného ošetrenia a filtrácie, so zachovaním všetkých minerálov a vitamínov a tiež jedinečných chutí a vôní slnečnej Andalúzie. Kolekcia organických medov Kitchen is for honey je súčasťou exkluzívnej rady Premium Gourmet Potten & Pannen-Staněk. V uzatvárateľnom pohári, hmotnosť náplne 375 gramov.
Produkt nájdete pod
Dlhý popis
Kitchen is for honey Mielato de encina – organický med z medovice stredomorského duba cezmínového, objem 375 g
Organický medovicový med z cezmínového duba sa vyznačuje tmavo jantárovou farbou, vysokou hustotou a výrazne sladkou chuťou, s náznakmi sladovky a dreva a zamatovými dotykmi hrozienok. Keďže ide o stromový med s prírodnými živicovými esenciami, vydáva aj intenzívnu sladovú arómu. Má menej cukru než ostatné medy, preto sa vyznačuje aj veľmi pomalou kryštalizáciou a to aj napriek tomu, že jeho štruktúra je konzistentne hustá.
Neviete, čo je to medovica?
Ide o med, kedy včely okrem nektáru a peľu spracujú z kvetov tiež lepkavú šťavu – tzv. medovú rosu (honey dew), pozbieranú na pupeňoch a mladých výhonkoch alebo tvoriacich sa na mladých plodoch ihličnatých a listnatých stromoch; tá je produkovaná špeciálnymi voškami (medovnicami) a ďalším drobným hmyzom, ktorý sa živí sladkou miazgou vylučovanou stromom. V prípade medovice, pozbieranej včelami na dube cezmínovitom (Quercus ilex), ide o miazgu, ktorá kvapká z nedozretých plodov – žaluďov tohto stromu. Medovicu včely vyrábajú počas dlhých letných dní, pretože práve v tomto ročnom období stromy produkujú väčšie množstvo miazgy. Je to zároveň posledný včelí zber sezóny.
Prečo je kryštalizácia medu známkou jeho kvality a prečo je farba medu rôzna, si môžete prečítať v článku Všetky chute medu na našom blogu.
Zdravie v mede ukryté
Energetická sila a ďalšie liečivé vlastnosti medu sú okrem iného dané aj prítomnosťou stopových prvkov a kľúčových minerálov dôležitých pre naše telo, ako sú železo, zinok, horčík, vápnik, selén, meď, fosfor, sodík a draslík.
Okrem tradičných vlastností pravého včelieho medu, ktorými sú antimikrobiálne a antiseptické vlastnosti a tiež silné antioxidačné a hojivé účinky má med z medovice duba cezmínovitého ešte jednu vlastnosť navyše, ktorá dobre poslúži na liečbu anémie – má totiž vysoký obsah železa a minerálnych solí.
- Kvalitný med uplatníte aj vo svojej studenej kuchyni. Vyskúšajte napríklad jeho netradičné spojenie s plesňovým syrom, spojením chutí budete milo prekvapení. Recept na šalát s s hruškami a gorgonzolou nájdete u nás na blogu.
VerdeMiel – Unikátne chute a vône Andalúzie v jednej lyžičke
Medy VerdeMiel sú vyrábané tmavými andalúzskymi včelami, endemickým druhom, pochádzajúcim z Pyrenejského poloostrova (Apis mellifera iberiensis). Všetky medy spĺňajú požiadavky európskej regulácie ekologického poľnohospodárstva, majú certifikát svojho ekologického pôvodu. Včely nie sú prikrmované cukrom, ošetrenie, ktoré úle dostávajú, sa prevádza látkami existujúcimi v prírode. Všetky úle sú umiestnené v oblastiach bez kontaminácie, vo väčšine prípadov na chránenom území s ohromnou biodiverzitou.
- Včelie úle sú vyrábané výhradne z prírodného materiálu, z dreva či korku, nikdy zo sklolaminátu, polyetylénu alebo plastu, väčšinou sú napevno postavené na konkrétnom mieste a neprevážajú sa. Včely z pevných úľov sa prirodzene živia len okolitou vegetáciou, nie sú dokrmované cukrom ani nadmerne stimulované.
- Zber plástu a stáčanie medu prebieha v súlade so zásadami tradičného chovu včiel maximálne 2 x ročne, skoro na jar a potom v lete, v súlade s prirodzenými cyklami krajiny a úľu, tak aby včely mali vždy dostatočnú zásobu pre seba na najdrsnejšie obdobie zimy a nemuseli byť umelo dokrmované cukrom.
- Medy VerdeMiel nie sú počas stáčania ani plnenia podrobené tepelnej úprave ani filtrácii, čo umožňuje zachovať v mede nielen v ňom obsiahnuté minerály a vitamíny, ale tiež celé bohatstvo a pridanú hodnotu sprievodných produktov, ako je peľ a včelia materská kašička – propolis.
Rešpekt k prírode na 1. mieste
Andalúzia sa vyznačuje najväčšou kvetinovou rozmanitosťou v Európe, aj preto sú medy VerdeMiel jedinečné. Rodinná firma VerdeMiel podniká na španielskom trhu od 90. rokov, súčasní majitelia pochádzajú z 3. generácie miestnych farmárov. Rešpekt k prírode je preto jednou zo základných premís ich podnikania. Dobre vedia, že len udržateľným včelárením možno zachovať prirodzený ekosystém a zároveň zaručiť med s intenzívnou a prirodzenou chuťou, spôsobenou kvetovým nektárom, peľ a miazgu rôznych rastlín týchto nádherných a priemyslovou civilizáciou ešte nedotknutých oblastí.
Ďalšie zaujímavosti o firme VerdeMiel si môžete prečítať tu.
Podobné produkty
Ostatní si tiež kupujú
Recepty a rady
14. novembra 2024
Malé darčeky
17. septembra 2024
Z darov prírody
29. júla 2024
Pomarančová bábovka – recept plný sviežosti a vône
05. septembra 2023