Pripravte si veľkonočnú plnku tak, ako ste ju ešte nerobili. Zo zelenej cukety a sušenej šunky.
Počet porcií: 8 - 10
celková doba prípravy: 1 hodina 45 minút
z toho pečenie: 1 hodina 15 minút
chladnutie: 15 minút
Ingrediencie
1 zelená cuketa
85 g sušenej šunky (prosciutto, Schwarzwaldská atp)
250 g hladká múka
114 g feta syr, rozdrobený
115 g maslo
118 ml biely grécky jogurt
50 g petržlen
1 stredná cibuľa
2 vajcia
1 kypriaci prášok do pečiva
1 čajová lyžička soli
1 čajová lyžička čerstvo mletého čierneho korenia
olej alebo maslo, masť na vymazanie
Postup
- Zohrejte si rúru na 205 ° C. Vyložte plech papierom na pečenie. Vyskladajte naň plátky šunky a pečte do chrumkava cca 10-15 minút. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
Teplotu rúry znížte na 180 ° C. - V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ a korenie. Pridajte maslo a vypracujte základné hladké cesto.
- V ďalšej mise si zmiešajte jogurt, vajcia, cibuľu, fetu a petržlenovú vňať. Ak máte food processor alebo tyčový mixér, uľahčí vám prácu.
- Cuketu nakrájajú na tenké plátky. Poprípade použite plátkovací nadstavec na food procesore.
- Jemne premiešajte zmes jogurtu a vajec spolu so základným cestom. Mali by ste dostať hladkú, polotekutú zmes.
- Formu s rozmerom cca 23 x 13 cm vystriekajte sprejom na pečenie alebo vymažte olejom, maslom alebo masťou a vzniknutú zmes do nej nalejte.
- Plátky cukety poukladajte na cesto nepravidelne, na výšku, niektoré nechajte presahovať cez okraj. Navrch rozdrobte pečenú šunku - prosciutto.
- Pečte asi 1 hodinu a 15 minút, pokiaľ nebude plnka úplne upečená. Po upečení nechajte asi 15 minút chladnúť vo forme a potom preneste na chladiacu mriežku.
- Plnka je výborná úplne vychladená, s jogurtovo - smotanovým dresingom.
Ďalšie veľkonočné recepty
04. februára 2022
Veľkonočná plnka so slaninou, kešu a jarnými bylinkami
17. marca 2022
Veľkonočná polievka
17. marca 2022
Veľkonočný koláč
18. februára 2022