Ingrediencie
Na cesto (cca 30 ks košíčkov):
- 125 g masla
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 60 g práškového cukru
- 250 g hladkej múky
Na ovocnú náplň:
- 200 g slivkovej marmelády
- 2 lyžice nastrúhaného medovníku na zahustenie
Na krém:
- 170 g masla
- 140 g horkej čokolády
Na dekoráciu:
- marcipánové hviezdičky
Postup
Príprava cesta
Na prácu na výrobu lineckého cesta použijeme plochý šľahač. Ľahko povolené nakrájané maslo pomocou tohto šľahača prepracujeme so zvyškom surovín do jemného nelepivého cesta. Miešame na pomalý chod, do prepojenie všetkých surovín. Čas prepracovanie záleží na teplote surovín. Pracujeme rýchlo, aby sa cesto nesparilo.
Dáme odpočívať do chladničky, najlepšie cez noc.
Cestom plníme košíčky, ktoré necháme chvíľku v chlade stuhnúť.
Pečieme v predhriatej rúre na 170 °C do zlatistej farby.
Po upečení necháme vychladnúť, potom vyklopíme. Na ľahšie vybratie z formičiek môžeme použiť magnet - viď fotografie.
Plnenie košíčkov:
Slivkovú marmeládu podľa potreby ľahko zahustíme strúhaným medovníkom a ihneď plníme košíčky.
Príprava krému a dokončenie:
Čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť na nižšiu ako izbovú teplotu. Ľahko povolené maslo vyšľaháme a pridáme čokoládu. Pomocou cukrárskeho vrecka rýchlo plníme povrch košíčka. Odložíme do chladničky a necháme zatuhnúť. Povrch zdobíme marcipánovými hviezdičkami.
Pomocou cukrárskeho vrecúška rýchlo túto hmotu nastriekajte na povrch košíčkov.
Naplnené košíčky odložte na chladné miesto a nechajte stuhnúť.
S Editou sme nafotili fotorecepty vianočky a vianočného pečiva, ktoré ale môžete upiecť aj počas roka ako výborný zákusok ku káve či čaju. Preklikom sa ocitnete na foto receptoch:
Ďalšie recepty od Edity Paulusovej
08. januára 2022
Vláčna vianočka s brusnicami
15. februára 2022