Obľúbený dezert víťazky súťaže Mastechef 2021 BESKY? Citrónové tartaletky s meringue.
Skúste ich pripraviť podľa jej receptu, ktorý spája dokonalú harmóniu kyslej citrónovej náplne a sladkého meringue.
Náročnosť: stredná
Príprava: 1 hodina (+ 4 hodiny na stuhnutie krému)
Čas pečenia: 12 minút
Počet porcií: približne 5-6 porcií
Skúste ich pripraviť podľa jej receptu, ktorý spája dokonalú harmóniu kyslej citrónovej náplne a sladkého meringue.
Náročnosť: stredná
Príprava: 1 hodina (+ 4 hodiny na stuhnutie krému)
Čas pečenia: 12 minút
Počet porcií: približne 5-6 porcií
Ingrediencie
Cesto:
- 45 g práškového cukru
- 100 g hladkej múky
- 30 g mandľovej múky
- 60 g studeného masla
- 30 g vajec
- štipka soli
Náplň:
- 1 a pol plátku želatíny
- 1 vajce
- 40 g cukru krupica
- 70 g šťavy z citróna
- 90 g masla
Meringue:
- 200 g cukor krupica
- 130 g bielkov
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
Postup
Cesto:
- Do misy od robota dajte všetky sypké suroviny a na malých otáčkach pomocou plochého šlahača premiešajte. Postupne pridávajte na kocky nakrájané studené maslo. Vznikne sypká zmes, do ktorej postupne vmiešajte rozšľahané vajcia a vymiešajte jednotné cesto. Je dôležité hmotu veľmi neprepracovať, pretože by sa múka sparila a cesto by praskalo a veľmi lepilo. Preto s cestom pracujte čo najkratšiu dobu. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 1 hod.
- Studené cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie. Nie je to doslova vaľkanie, ale skôr roztieranie valčekom na hrúbku 3–4 mm. Teraz je dôležité pracovať s cestom rýchlo. Nakrájajte ho na pásiky so šírkou ráfika, ktoré budú slúžiť ako vnútorný obvod formy tartaletky. Potom vykrojte z cesta dno s priemerom 8 cm. Z uvedeného množstva pripravíte asi 5–6 tartaletiek. Perforované ráfiky poslúžia na správnu cirkuláciu vzduchu, ráfiky nevymazávajte. Pripravte plech s perforovanou silikónovou podložkou a naň tartaletky vyskladajte. Vyskladajte najskôr okrúhle dno, naň položte ráfik a na vnútorný obvod vložte vykrojený pásik. Pokiaľ cesto prebýva, odkrojte ho nožom do rovna. Spojom medzi dnom a pásikom sa netrápte, spojí sa vlastnou váhou sám počas pečenia.
- Tartaletky pečte 12 minút v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C. Prípadné zmeny v priemere a veľkosti tartaletiek úmerne menia aj čas pečenia. Po upečení tartaletky vyberte z foriem a nechajte vychladnúť.
Náplň:
- Pripravte náplň. Želatínu nechajte napučať v studenej vode.
- V rajnici zmiešajte metličkou vajcia, cukor a šťavu. Pozvoľna a za stáleho miešania zahrievajte do momentu, kedy zmes začne jemne hustnúť. Dajte pozor na pripálenie a naozaj neustále miešajte – vajcia sú citlivé na zrazenie.
- Akonáhle je hmota horúca, pridajte vytlačenú želatínu a maslo. Všetko rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Krém ihneď nalejte do pripravených tartaletiek a dajte zachladiť do chladničky do stuhnutia krému. Trvá to asi 4 hodiny. Na záver ozdobte čerstvým ovocím a meringue.
Meringue:
- Cukor a bielky spojte v nerezovej mise a zahrejte nad vodným kúpeľom na 70 °C. Potom celú zmes preložte do robota a vyšľahajte do ostrých špičiek na maximálny výkon, čo trvá cca 8 minút.
- Pripraveným meringue zdobte vychladené tartaletky. Podľa preferencie môžete meringue opáliť flambovacou pištoľou.
recepty ďalších slávnych osobností
19. júna 2023
Vlašský šalát
17. apríla 2023
Tvarohová bábovka podľa Cat & Cook
24. júla 2023
Päťminutový ovocný koláč podľa Dvoch otcov
08. marca 2023 Josef Maršálek