Citrónové tartaletky s meringue

18. septembra 2023
Citrónové tartaletky s meringue
Obľúbený dezert víťazky súťaže Mastechef 2021 BESKY? Citrónové tartaletky s meringue.

Skúste ich pripraviť podľa jej receptu, ktorý spája dokonalú harmóniu kyslej citrónovej náplne a sladkého meringue. 

Náročnosť: stredná
Príprava: 1 hodina (+ 4 hodiny na stuhnutie krému)
Čas pečenia: 12 minút
Počet porcií: približne 5-6 porcií
Citrónové tartaletky s meringue

Ingrediencie

Cesto:

  • 45 g práškového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 30 g mandľovej múky
  • 60 g studeného masla
  • 30 g vajec
  • štipka soli

Náplň:

  • 1 a pol plátku želatíny
  • 1 vajce
  • 40 g cukru krupica
  • 70 g šťavy z citróna
  • 90 g masla

Meringue:

  • 200 g cukor krupica
  • 130 g bielkov

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

Postup

Cesto:

  1. Do misy od robota dajte všetky sypké suroviny a na malých otáčkach pomocou plochého šlahača premiešajte. Postupne pridávajte na kocky nakrájané studené maslo. Vznikne sypká zmes, do ktorej postupne vmiešajte rozšľahané vajcia a vymiešajte jednotné cesto. Je dôležité hmotu veľmi neprepracovať, pretože by sa múka sparila a cesto by praskalo a veľmi lepilo. Preto s cestom pracujte čo najkratšiu dobu. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a dajte do chladničky na 1 hod.
  2. Studené cesto vyvaľkajte medzi dvoma papiermi na pečenie. Nie je to doslova vaľkanie, ale skôr roztieranie valčekom na hrúbku 3–4 mm. Teraz je dôležité pracovať s cestom rýchlo. Nakrájajte ho na pásiky so šírkou ráfika, ktoré budú slúžiť ako vnútorný obvod formy tartaletky. Potom vykrojte z cesta dno s priemerom 8 cm. Z uvedeného množstva pripravíte asi 5–6 tartaletiek. Perforované ráfiky poslúžia na správnu cirkuláciu vzduchu, ráfiky nevymazávajte. Pripravte plech s perforovanou silikónovou podložkou a naň tartaletky vyskladajte. Vyskladajte najskôr okrúhle dno, naň položte ráfik a na vnútorný obvod vložte vykrojený pásik. Pokiaľ cesto prebýva, odkrojte ho nožom do rovna. Spojom medzi dnom a pásikom sa netrápte, spojí sa vlastnou váhou sám počas pečenia.
  3. Tartaletky pečte 12 minút v teplovzdušnej rúre predhriatej na 160 °C. Prípadné zmeny v priemere a veľkosti tartaletiek úmerne menia aj čas pečenia. Po upečení tartaletky vyberte z foriem a nechajte vychladnúť.

Náplň:

  1. Pripravte náplň. Želatínu nechajte napučať v studenej vode.
  2. V rajnici zmiešajte metličkou vajcia, cukor a šťavu. Pozvoľna a za stáleho miešania zahrievajte do momentu, kedy zmes začne jemne hustnúť. Dajte pozor na pripálenie a naozaj neustále miešajte – vajcia sú citlivé na zrazenie.
  3.  Akonáhle je hmota horúca, pridajte vytlačenú želatínu a maslo. Všetko rozmixujte tyčovým mixérom dohladka. Krém ihneď nalejte do pripravených tartaletiek a dajte zachladiť do chladničky do stuhnutia krému. Trvá to asi 4 hodiny. Na záver ozdobte čerstvým ovocím a meringue.

Meringue:

  1. Cukor a bielky spojte v nerezovej mise a zahrejte nad vodným kúpeľom na 70 °C. Potom celú zmes preložte do robota a vyšľahajte do ostrých špičiek na maximálny výkon, čo trvá cca 8 minút.
  2. Pripraveným meringue zdobte vychladené tartaletky. Podľa preferencie môžete meringue opáliť flambovacou pištoľou.

recepty ďalších slávnych osobností

recepty ďalších slávnych osobností