Čo na to budete potrebovať? Trochu času a kvalitnú formu na pečenie s drobnými tvarmi a pokiaľ možno aj exotickými motívmi. My sme recept postavili na formu od Nordic Ware Morské motívy s objemom 1,5 cup, teda cca 0,355 l, ktorú naplníte zhruba 2x.
Doba prípravy: cca 45 minút vrátane pečenia + doba na vychladnutie
Počet porcií: 38–40
Ingrediencie
- hrnček hladkej múky
- 1 vajce izbovej teploty
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla v izbovej teplote
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
- 1/3 hrnčeka cukru kryštál
- 1/3 hrnčeka kokosového mlieka
- 2 polievkové lyžice trstinového cukru
- 1 polievková lyžica bieleho rumu
- 1 čajová lyžička kokosového likéru (Malibu, Piňa Colada atp.)
- 1 čajová lyžička tekutej vanilky (vanilkového extraktu)
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- štipka jedlej sódy
- štipka soli
Na polevu:
- 1 hrnček práškového cukru
- 2,5 polievkové lyžice ananásovej šťavy s dužninou
- 1 čajová lyžička bieleho rumu
Čo budete potrebovať
Postup
1. Rúru rozohrejte na 170–180 °C. Na menší plech rozprestrite kokos a v rozohriatej rúre nechajte zozlatnúť. Bude to trvať 5-10 minút, kokos cca 2x špachtľou premiešajte. Po vychladnutí nalámte spečené plôšky pomocou varešky alebo drevenej lyžice na drobnejšie kúsky.
2. V kuchynskom robote alebo pomocou ručného šľahača vyšľahajte rozpustené maslo s oboma cukrami do peny, potom pridajte vajcia, kokosové mlieko a ďalšie tekuté prísady a vyšľahajte opäť do peny.
3. V stredne veľkej mise zmiešajte všetky sypké prísady spoločne s vychladnutými kúskami kokosu a následne postupne vsypte do misy robota k tekutým prísadám. Vždy dobre premiešajte, pokiaľ pracujete ručne, inak toto robte počas chodu robota na nízke otáčky. Po základnom premiešaní v robote potom použite stierku a dobre zoškrabte steny pracovnej misy.
4. Formu na pečenie pomocou štetca dobre vymažte a vysypte kokosom alebo použite špeciálny prípravok na vymazanie (a potom už formu nevysypávajte!).
5. Cesto vlejte len do cca polovice výšky jednotlivých formičiek, nakoniec vždy uhlaďte malou stierkou, špachtľou alebo cukrárskym nožom a nakoniec ešte jemne formou poklepte, čím odstránite zvyšné vzduchové bublinky v ceste.
6. Pečte stále v rozpálenej rúre na 180 °C 10–12 minút, alebo kým nezozlátnu okraje s stredom tort je pevný na dotyk. Môžete tiež urobiť test špajlí (ak bude po vpichu suchá, máte upečené).
7. Po vybratí z rúry postavte celý plát s formičkami na chladiacu mriežku a po cca 5 minútach na mriežku vyklopte hotové tortičky, ktoré nechajte úplne vychladnúť. Formu šetrne a ručne vymyte, vytrite do sucha a opäť vysypte alebo použite sprej na pečenie a opakujte so zvyšným cestom.
8. Polevu si pripravujte až keď prvá várka chladne a zvyšok bábovičiek sa dopeká v rúre. Do misky presajte práškový cukor, pridajte rum a ananásovú šťavu a metličkou vymiešajte dohladka. Až tortičky vychladnú, niektoré z nich ponorte do polovice do polevy, položte späť na mriežku, ktorú podložte plechom kvôli odkvapkávaniu a nechajte stuhnúť.
Naše tipy
- Nesiete upečené tortičky na párty či piknik alebo niekam na návštevu? Potom by sa vám mohli hodiť tácky na s poklopom, ktoré poslúžia nielen na prenos ale aj na vystavenie.
- Na výrobu kokosových tort môžete využiť akúkoľvek formu s drobnými tvarmi, len musíte počítať s príslušným objemom cesta.
- Nie ste milovníkom sladkých chutí? Drobné tvary sa hodia aj pre slané pečivo, môžete vyskúšať napríklad recept Pepy Maršálka na syrové muffinky.
Čo by sa vám mohlo hodiť
Recepty pre horúce leto
18. júla 2023
Ovocný mocktail na letné večery
06. februára 2022