
Už ste niekedy premýšľali o tom, ako si vyrobiť vlastný domáci jogurt? Nie je to vôbec ťažké, a so sadou Kilner je to už úplná hračka. Vyrobiť si z domáceho ovocného jogurtu osviežujúcu mrazenú pochúťku tiež nie je náročné na vaše kulinárske skúsenosti, len na čas, ktorý tomu musíte venovať a aj zreniu samotného jogurtu. Nepotrebujete jogurtovač, bez čoho sa však rozhodne nezaobídete je teplomer a uzatvárateľná sklenená nádoba s objemom aspoň 500 ml.

Mrazený domáci ovocný jogurt
Doba prípravy: 7 minút + 10 hodín zrenie jogurtu + mrazenie
Počet porcií: 6-8
Ingrediencie:
- 500 ml plnotučného mlieka
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 50 g čerstvých jahôd, malín alebo čučoriedok
- 1 lyžice medu (javorového sirupu)
Tip: Čím čerstvejší pridávaný jogurt bude, je jedno, či zreje v teglíku či v pohári alebo ide o jogurt zrejúci v tanku, tým lepší výsledok dosiahnete.
Príprava domáceho jogurtu
1. Zohrejte mlieko na strednom stupni na teplotu cca 80-82 °C a odstavte.
2. Mlieko rýchlo schlaďte na teplotu 43–46 °C, ideálne v ďalšom hrnci s ľadovou vodou.
3. 250 ml schladeného mlieka nalejte do čistej, (vyparenej) sklenenej nádoby a pridajte jogurt. Dobre metličkou rozmiešajte do hladka. Prilejte zvyšok mlieka a med, opäť premiešajte.
4. Nádobu dobre uzavrite, umiestnite na 8–10 hodín na tmavé miesto s teplotou 45 °C, teda do rúry alebo sušičky nastavené na danú teplotu. Pokiaľ ste šťastnými vlastníkmi Kilner sady na výrobu domáceho jogurtu, bude vám stačit sklenenú nádobu vložiť do izolačného vačku z neoprenu a udržiavať na mieste izbovú teplotu 20–22 °C.
5. Po uplynutí doby skontrolujte konzistenciu jogurtu. Jemne pretrepte nádobu, pokiaľ dávate prednosť tomu, aby bol váš jogurt hustejší, nechajte ho zrieť ešte ďalšie 2 hodiny. Samozrejme pamätajte, že čím dlhšie jogurt zreje, tým je tiež kyslejší.
Príprava mrazeného ovocného jogurtu
6. Čerstvé ovocie rozmixujte ručným mixérom a premiešajte s hotovým jogurtom. (Domáci jogurt vydrží v chladničke 2 týždne).
7. Jogurt buď môžete naliať do foriem na zmrzlinu a nechať aspoň 4 hodiny vymrznúť v mraziacom boxe alebo si pripravť túto osviežujúcu mrazenú pochúťku v zmrzlinovači, v tom od KitchenAid vám to bude trvať v tomto prípade cca 20 minút.
8. Dôležité ale je nechať chladiacu misu zmrzlinovača cez noc dobre vymraziť v mraziacom boxe a tiež ostatné suroviny zobrať vychladené z chladničky. Najlepší výsledok dosiahnete, keď uložíte mraziacu misu do zadnej časti mraziaceho boxu, kde je najnižšia teplota, na dobu aspoň 15 hodín. Potom budete s výsledkom svojho snaženia viac než 100% spokojný; namiešanie zmrzliny v prístroji trvá 20-40 minút, v závislosti na ingredienciách. Po namiešaní môžete rovno podávať.
Osviežujúci citrónový sorbet (aj pre alkoholikov)
Doba prípravy: 20 minút + 30 minút odležanie + doba chladenia a mrazenie
Počet porcií: 6-10
Ingrediencie:
- 6 ks väčších citrónov v bio kvalite (budete potrebovať ich kôru aj šťavu)
- 1 l dobrej vody
- 250 g krupicového cukru
- citrónový likér (napr. Limoncello) na dochutenie
- lístky mäty alebo medovky na ozdobu
Tip: Na dochutenie podľa chuti môžete použiť aj pomarančový likér (napr. Cointreau), ktorý sa s chuťou citrónu dobre snúbi alebo jemnú vodku, ktorá má neutrálnu chuť. Pre deti dochutíte medom alebo javorovým sirupom.
Postup prípravy citrónového sorbetu:
1. Citróny umyte, ostrúhajte z nich kôru (pozor na biely povlak dužiny, ten je horký).
2. Na miernom ohni varte cukor s vodou a odstavte a nechajte vychladnúť.
3. Z ostrúhaných citrónov vytlačte šťavu a prilejte ju do sladkej teplej vody, následne pridajte aj nastrúhanú kôru a nechajte 30 minút odležať. Lyžičku nastrúhanej kôri si ponechajte na dozdobnie.
4. Pokiaľ budete sorbet robiť v zmrzlinovači, dajte tekutú zmes ešte aspoň na 20 minút vychladiť do chladničky, potom vylejte do pripraveného zmrzlinovača s namrazenou misou; v tom od KitchenAid vám to bude trvať v tomto prípade cca 20 minút. Po vymiešaní môžete rovno podávať, napríklad štýlovo do vychladených citrónových kalíškov.
5. Keď zmrzlinovač nemáte, vylejte vychladenú tekutinu do plastových vrecúšok a dajte ľahko zamrznúť do mrazáku na cca 1 hodinu. Občas premiešajte, aby sa netvorili veľké kryštály. Po uplynutí doby zmes vyberte, roztlčte na menšie kusy a vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Prelejte do plytkej, ale dostatočne širokej plastovej či sklenenej dózy a nechajte znovu zmrznúť, najlepšie cez noc (9–10 hodín).
6. Na servírovanie dochutíte likérom alebo detskou alternatívou a dozdobte lístkami mäty alebo medovky, ktoré nielen zdobia, ale majú aj osviežujúcu chuť. Každú porciu jemne posypte hoblinkami citrónovej kôry.