
Tohtoročná dovolenka v Taliansku je pravdepodobne v nedohladne, ale túto skvelú dobrotu, pôvodom práve z Talianska, si podľa receptu našej kolegyne Janky môžete pripraviť kľudne aj tento víkend.
Doba prípravy: 20 minút + 6 hodín tuhnutie

Ingrediencie
200 g kryštálového cukru
4 veľké čerstvé vajcia
4 cl Amaretto
500 g Mascarpone
400 g Cukrárskych piškót
Silná káva
Kakao
Postup
- Na začiatok si pripravte silnú kávu. Na toto množstvo by vám malo stačiť cca pol litra. Ak používate klasickú mletú kávu, tak si ju nezabudnite precediť.
- Oddeľte žĺtka od bielkov. Žĺtka vložte do kuchynského robota, pridajte cukor a miešajte na najrýchlejšie obrátky minimálne 8 minút (Čas odporúčame dodržať). Vznikne vám tuhý biely nadýchaný krém.
- Do vyšľahaných žĺtkov pridajte Mascarpone a Amaretto a dobre spolu premiešajte. Ak by sa vám zdalo, že Amaretto je v kréme málo výrazné, prilejte podľa svojej chuti.
- V druhej mise vymiešajte z bielkov tuhý sneh a opatrne pridajte do žĺtkového krému.
- Tiramisu si pripravte do väčšej zapekacej misky, v ktorej ho budete aj servírovať. Ak vám zostane, zbytky navrstvite do pohárov.
- Cukrárske piškóty namáčajte postupne do kávy a ukladajte do misky. Pozor! Sú veľmi jemné, preto ich v káve nenechávajte príliš dlho. Ak máte celú misku pokrytú, pridajte polovicu krému. Opäť poukladajte namočené piškóty a pridajte druhú polovicu krému. Ak ste zručnejší, vrchnú časť môžete vrstviť cukrárskym špicom, ktorým vytvoríte malé kopčeky.
- Na záver hotové Tiramisu posypte vrstvou kvalitného kakaa a dajte do chladničky stuhnúť. Najlepšie cez noc.
Tip 1: Tiramisu si pripravte do formy, v ktorej ho budete aj servírovať. Pravé talianske sa nekrája ako zákusok, ale nakladá sa veľkou lyžicou.
Tip 2: Ak máte chuť na Tiramisu v lete a bojíte sa podávať dezert zo surových vajec, vyšľahajte žĺtka aj bielka nad vodnou parou. Potom sa už nemusíte obávať ničoho.