Za oknami sa pomaly, ale isto stráca leto a príroda sa pomaly mení na nekonečné medené odtiene, rovnako ako náš jedálny lístok. Začína sa sezóna tekvíc.
Tekvica obsahuje veľa vitamínov a v kuchyni sa dá využiť na veľa rôznych spôsobov. Polievky, nátierky, pečená, varená a dokonca aj v sladkých jedlách. Pripravili sme pre vás neodolateľný jesenný recept na domáce tekvicové halušky s jemnou chuťou kozieho syra a orechov.
Ingrediencie
Pesto:
- 120 g čerstvého kozieho syra
- 60 g čerstvej rukoly
- 40 g opražených píniových orieškov
- 2 strúčiky cesnaku
- 20 ml extra panenského olivového olejasoľ a čerstvo mleté čierne korenie
Tekvicové gnocchi:
- 750 g tekvice
- 2 lyžice masla
- 175 g múky
- 1 vaječný žĺtok
- 1 pesto z rukoly a kozieho syra
- rozpustené maslo a hobliny parmezánu (k podávaniu)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Pesto:
- Kozí syr postrúhajte najemno.
- Rukolu, píniové oriešky a cesnak vložte do mixéra a rozmixujte na jemné pyré pripomínajúce svojou štruktúrou pesto. Počas chodu motora postupne pridávajte olivový olej, kým sa všetok olej nevstrebe.
- Zmes preložte do misy a vmiešajte syr. Potom dokoreňte podľa chuti.
- Ihneď skonzumujte, alebo ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja a uložte do chladničky.
Tekvicové gnocchi:
- Tekvicu olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Pečte ju 30 minút v rúre pri teplote 200 °C a následne ju rozmixujte do formy pyré.
- Tekvicové pyré vložte na panvicu a s maslom ho varte na prudkom ohni, kým sa nezbaví prebytočnej šťavy. Potom pyré opäť vráťte do misy mixéra a pridajte múku a žĺtok. Podľa chuti dochuťte a potom plochým šľahačom rozmixujte na vláčne cesto. Nakoniec nechajte cez noc odležať.
- Druhý deň cesto vyklopte na hrubú vrstvu múky a vyvaľkajte z neho dlhé valčeky s priemerom asi 1,5 cm. Nakrájajte na 2 cm kúsky a zľahka na ne vidličkou zatlačte, aby sa vytvoril charakteristický vzor gnocchi.
- Nachystajte si hrniec, nalejte do neho vodu, osoľte ju a priveďte do varu. Vložte do nej gnocchi a varte. Akonáhle budú hotové, vodu zlejte a vyklopte ich do rozpusteného masla, do ktorého postupne vmiešajte pesto. Podávajte s hoblinkami parmezánu.
Ďalšie recepty na jeseň
10. októbra 2022 Josef Maršálek
Páj na oslavu jesene podľa Josefa Maršálka
25. augusta 2023
Hubové košíčky so špenátom
07. novembra 2022 Josef Maršálek
Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka
09. októbra 2024