Tekvicové gnocchi s rukolovým pestom a kozím syrom

12. septembra 2023

Tekvicové gnocchi s rukolovým pestom a kozím syrom

Za oknami sa pomaly, ale isto stráca leto a príroda sa pomaly mení na nekonečné medené odtiene, rovnako ako náš jedálny lístok. Začína sa sezóna tekvíc.  
 

Tekvica obsahuje veľa vitamínov a v kuchyni sa dá využiť na veľa rôznych spôsobov. Polievky, nátierky, pečená, varená a dokonca aj v sladkých jedlách. Pripravili sme pre vás neodolateľný jesenný recept na domáce tekvicové halušky s jemnou chuťou kozieho syra a orechov.

Tekvicové gnocchi s rukolovým pestom a kozím syrom

Ingrediencie

Pesto:

  • 120 g čerstvého kozieho syra
  • 60 g čerstvej rukoly
  • 40 g opražených píniových orieškov
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 ml extra panenského olivového olejasoľ a čerstvo mleté čierne korenie

Tekvicové gnocchi:

  • 750 g tekvice
  • 2 lyžice masla
  • 175 g múky
  • 1 vaječný žĺtok
  • 1 pesto z rukoly a kozieho syra
  • rozpustené maslo a hobliny parmezánu (k podávaniu)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Postup

Pesto:

  1. Kozí syr postrúhajte najemno.
  2. Rukolu, píniové oriešky a cesnak vložte do mixéra a rozmixujte na jemné pyré pripomínajúce svojou štruktúrou pesto. Počas chodu motora postupne pridávajte olivový olej, kým sa všetok olej nevstrebe.
  3. Zmes preložte do misy a vmiešajte syr. Potom dokoreňte podľa chuti.
  4. Ihneď skonzumujte, alebo ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja a uložte do chladničky.

Tekvicové gnocchi:

  1. Tekvicu olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Pečte ju 30 minút v rúre pri teplote 200 °C a následne ju rozmixujte do formy pyré.
  2. Tekvicové pyré vložte na panvicu a s maslom ho varte na prudkom ohni, kým sa nezbaví prebytočnej šťavy. Potom pyré opäť vráťte do misy mixéra a pridajte múku a žĺtok. Podľa chuti dochuťte a potom plochým šľahačom rozmixujte na vláčne cesto. Nakoniec nechajte cez noc odležať.
  3. Druhý deň cesto vyklopte na hrubú vrstvu múky a vyvaľkajte z neho dlhé valčeky s priemerom asi 1,5 cm. Nakrájajte na 2 cm kúsky a zľahka na ne vidličkou zatlačte, aby sa vytvoril charakteristický vzor gnocchi.
  4. Nachystajte si hrniec, nalejte do neho vodu, osoľte ju a priveďte do varu. Vložte do nej gnocchi a varte. Akonáhle budú hotové, vodu zlejte a vyklopte ich do rozpusteného masla, do ktorého postupne vmiešajte pesto. Podávajte s hoblinkami parmezánu.

Ďalšie recepty na jeseň

Ďalšie recepty na jeseň