
Za oknami sa pomaly, ale isto stráca leto a príroda sa pomaly mení na nekonečné medené odtiene, rovnako ako náš jedálny lístok. Začína sa sezóna tekvíc.
Tekvica obsahuje veľa vitamínov a v kuchyni sa dá využiť na veľa rôznych spôsobov. Polievky, nátierky, pečená, varená a dokonca aj v sladkých jedlách. Pripravili sme pre vás neodolateľný jesenný recept na domáce tekvicové halušky s jemnou chuťou kozieho syra a orechov.

Ingrediencie
Pesto:
- 120 g čerstvého kozieho syra
- 60 g čerstvej rukoly
- 40 g opražených píniových orieškov
- 2 strúčiky cesnaku
- 20 ml extra panenského olivového olejasoľ a čerstvo mleté čierne korenie
Tekvicové gnocchi:
- 750 g tekvice
- 2 lyžice masla
- 175 g múky
- 1 vaječný žĺtok
- 1 pesto z rukoly a kozieho syra
- rozpustené maslo a hobliny parmezánu (k podávaniu)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Pesto:
- Kozí syr postrúhajte najemno.
- Rukolu, píniové oriešky a cesnak vložte do mixéra a rozmixujte na jemné pyré pripomínajúce svojou štruktúrou pesto. Počas chodu motora postupne pridávajte olivový olej, kým sa všetok olej nevstrebe.
- Zmes preložte do misy a vmiešajte syr. Potom dokoreňte podľa chuti.
- Ihneď skonzumujte, alebo ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja a uložte do chladničky.
Tekvicové gnocchi:
- Tekvicu olúpte a nakrájajte na malé kúsky. Pečte ju 30 minút v rúre pri teplote 200 °C a následne ju rozmixujte do formy pyré.
- Tekvicové pyré vložte na panvicu a s maslom ho varte na prudkom ohni, kým sa nezbaví prebytočnej šťavy. Potom pyré opäť vráťte do misy mixéra a pridajte múku a žĺtok. Podľa chuti dochuťte a potom plochým šľahačom rozmixujte na vláčne cesto. Nakoniec nechajte cez noc odležať.
- Druhý deň cesto vyklopte na hrubú vrstvu múky a vyvaľkajte z neho dlhé valčeky s priemerom asi 1,5 cm. Nakrájajte na 2 cm kúsky a zľahka na ne vidličkou zatlačte, aby sa vytvoril charakteristický vzor gnocchi.
- Nachystajte si hrniec, nalejte do neho vodu, osoľte ju a priveďte do varu. Vložte do nej gnocchi a varte. Akonáhle budú hotové, vodu zlejte a vyklopte ich do rozpusteného masla, do ktorého postupne vmiešajte pesto. Podávajte s hoblinkami parmezánu.