Ingrediencie
- 1 kg tekvice (už oloupolúpanej a nakrájanej na menšie kúsky – muškátová, maslová alebo hokaido)
- 500 g trstinového cukru
- 250 ml jablčného octu
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 struky kardamonu
- 1 strednej cibule
- 1 lyžice nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1 lyžicu semienok čiernej cibule (černucha setá)
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky mletých chilli papričiek
- 5 guličiek čierneho alebo fermentovaného Kampotského korenia
Vyššie uvedené množstvo budete potrebovať na cca 1 liter hotového čatní
VIdeo, ako správne konzervovať
Najprv sa pozrite, ako správne konzervovať ovocie či zeleninu, aby vaša vynaložená práca nevyšla navnivoč:
Postup
1. Celú tekvicu, vrátane šupky, pečte v rúre na cca 180 °C, po dobu cca 30 minút. Nechajte vychladnúť, rozpoľte, veľkou lyžicou vyberte a vyhoďte semienka a maslovú či muškátovu tekvicu zbavte šupky, tekvicu hokaido lúpať nemusíte. Nakrájajte na väčšie kúsky a odložte bokom.
2. Než sa vám tekvica upečie rozlúsknite kardamon struky, vyberte semienka, škrupinky vyhoďte. Semená spolu s chilli papričkou rozdrťte a ľahko opražte na väčšej panvici.
3. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, nastrúhaný alebo prelisovaný cesnak a zázvor, nakoniec semienka černuchy a dobre premiešajte.
4. Pridajte nakrájanú tekvicu, prilejte jablčný ocot, osoľte a znovu premišajte. Prilejte 250 ml vody, priveďte k varu, stlmte oheň a za stáleho miešania pridávajte cukor, kým sa úplne nerozpustí.
5. Nechajte na miernom ohni prevrieť kým vám čatní nedostane tú správnu konzistenciu, čo bude trvať cca 30 minút. Občas premiešajte, dajte pozor, aby sa vám zmes neprichytila.
6.Odstavte z platne, pridajte rozdrtené guličky fermentovaného kampotského korenia a naposledy dobre premiešajte. Potom ešte horúce plňte do pripravených, sterilizovaných pohárov, ktoré po naplnení po okraj postavte dnom hore a nechajte na čistej utierke úplne vychladnúť.
7. Pokiaľ chcete chutney úplne hladké, ako pyré, po odstavení nekoreňte! Po čiastočnom schladení rozmixujte zmes ponorným mixérom, potom priveďte opatrne celú zmes znovu k varu, odstavte a postupujte podľa bodu 6.
Ďalšie chuťovky a predjedlá
09. januára 2022
Budapeštianska pomazánka
28. júna 2022
Chutney zo sliviek
13. februára 2022
Slaninová marmeláda – hriešne dobrá pochúťka, na ktorej budete závislý
05. februára 2022