Vyskúšajte s nami upiecť koláč v klasických farbách jesene tak, ako ho pripravuje experimentátor a pokušiteľ, podľa ktorého pečeie celé Česko. Usmievavý Josef Maršálek využil sladké zemiaky – batáty úplne inak, než by ste čakali a jeho páj je vlastne taká vyšperkovaná torta na dokonalú oslavu jesene...
Batátový páj opitý rumom
Celkový čas prípravy: cca 90 minút, z toho čas pečenia: cca 2 x 25 min.
Suroviny zodpovedajú koláčovej forme s priemerom 26-28 cm a teda 12–14 porciám
Ingrediencie
Krehké cesto:
- 250 g hladkej múky
- 145 g masla
- 50 g studenej vody
- 30 g cukru krupice
- 3 g soli
Náplň:
- 2 vajcia veľkosti M
- 3 žĺtky z vajec veľkosti M
- 400 g kondenzovaného sladeného mlieka
- 400 g uvarených batátov
- 10 g kukuričného škrobu
- 40 g rumu
- 5 g mletej škorice
- 5 g mletého zázvoru
- 2 g muškátového oriešku
- 1 g soli
Sneh:
- 100 g bielkov
- 120 g cukru krupice
- 10 g kukuričného škrobu
Na dokončenie:
- gélové či práškové farby rozpustné v tukoch
Stačí len pár základných surovín
Naše tipy:
Rýchlejšie cesto na prípravu snáď ani nenájdete. Pri spájaní ingrediencií spolu a vypracovaní cesta je nutné hlavne pracovať rýchlo.
Rýchlosť je dokonca dôležitým predpokladom na to, aby sa vám cesto podarilo. Na krehké cesto potrebujete len tri základné suroviny – hladkú múku, maslo a trochu ľadovej vody.
Potom stačí už len štipka soli na zvýraznenie chuti a cukor. Všetko vložiť do misy a vypracovať cesto, ktoré potom necháte chvíľku odpočívať v chladničke.
Postup
1. Na vypracovanie krehkého cesta zmiešajte v mise alebo v kuchynskom robote múku, cukor a štipku soli. Potom pridajte nakrájané studené maslo, ktoré pokojne môžete dať vopred na chvíľku do mrazničky a vytvoríte tak základ pre posýpku.
2. Potom pridajte ľadovú vodu a veľmi rýchlo a krátko zamiešajte.
3. Hotové cesto spracujte do gule, zabaľte ju do fólie a dajte chladiť do chladničky.
4. Na pomúčenej doske rozvaľkajte cesto na asi 3 mm tenký plat do tvaru kruhu, ktorý pomocou valčeka potom prenesiete do olejom vymazanej koláčovej formy s priemerom 26 cm a poriadne ho do nej zatlačte až k okrajom.
5. Dno poprepichujte na niekoľkých miestach vidličkou, aby sa pri pečení netvorili vzduchové bublinky.
6. Cesto vo forme dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 160°C A pečte asi 25 až 30 min.
Náš tip: Môžete pridať aj pár suchých alebo keramických fazuli. To zabráni tomu, aby sa korpus nezrútil alebo nenapučal.
7. Zvyšné cesto odrežte ostrým nožom a potom zafarbite na 3 až 4 odtiene jesenných farieb. Tieto kúsky cesta dajte do chladničky najmenej na hodinu odpočívať.
8. Medzitým vložte do stolného mixéra všetky ingrediencie na náplň a vymixujte dohladka. Skvelo poslúži tiež tyčový mixér.
9. Hladkú tekutú náplň nalejte na vopred predpečený korpus, znížte teplotu na 150°C a pečte asi 20 až 25 minút do zatuhnutia. Koláč vyberte z rúry a nechajte na mriežke vychladnúť.
10. Zafarbené cesto vyvaľkajte a pomocou ozdobných vykrajovačiek vytvorte lístky, ktoré dajte piecť do vyhriatej rúry na 160°C asi 20 minút (aby nestratili farbu).
11. Na snehovú pokrývku zmiešajte bielky, cukor a škrob a vyšľahajte do pevného snehu, ktorým naplňte cukrárske vrecúško s veľkou hviezdicovou trubičkou a po obvode celého koláča nastriekajte pusinky.
12. Takto nazdobený koláč dajte krátko zapiecť pod gril, do zhnednutia snehovej pokrývky.
13. Zapečený koláč vyberte a pred podávaním ho ozdobte upečenými lístkami, ktoré ste si pripravili pomocou vykrajovačiek zafarbeného cesta.
Ďalšie jesenné recepty Josefa Maršálka
23. septembra 2024 Josef Maršálek
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
22. septembra 2022 Josef Maršálek