Recept od fenomenálneho cukrára vás nadchne ľahkou a rýchlou prípravou, ale predovšetkým výnimočnou chuťou. Jesennými venčekmi až šesť maškrtníkov naraz; presne toľko kúskov sa zmestí na jeden plech. Sú jedinečné a na jazyku sa len tak rozplývajú, navyše ich hravo zvládnete, aj keď sa s pečením zoznamovať ešte len začínate.
Jesenné vence so sušeným ovocím
Ingrediencie zodpovedajú 6 ks venčekom s priemerom cca 13 cm
Ingrediencie
Tvarohové cesto:
- 280 g hladká múka
- 200 g obľúbené sušené ovocie
- 120 g plnotučný tvaroh vo vaničke
- 50 g maslo
- 40 g cukor krupica
- 10 g vanilkový cukor
- 1 vajce veľkosti M
- 8 g prášok do pečiva
- 2 g soli
- 2 g mletého anízu( badián)
- 1 g mletej škorice
- kôra z 1 bio cutróna
Poleva:
- 140 g cukor múčka
- 45 g voda
- 20 g olivový olej
- 10 g kakao
- 1 g soli
Na dokončenie:
- 40 g nahrubo nasekaných kakaových bôbov
- 4-5 kláskov kvetov levandule
Postup
1. Do misy vložte tvaroh, cukor, vanilkový cukor a vajce, dobre zamiešajte.
2. Pridajte korenie a soľ, citrónovú kôru, potom múku s práškom do pečiva a dobre vypracujte ľahko lepivé cesto.
3.Na záver do cesta zapracujte sušené ovocie nakrájené na malé kúsky. Cesto prikryte potravinárskou fóliou a nechajte v mise asi 30 minút odpočinúť.
4. Potom ho rozdeľte na 6 rovnakých dielov, na ľahko pomúčenej doske každý rozvaľkajte do prameňa a zapleťte do špirály. Tú následne zmotajte do krúžku. Každý z nich by mal mať priemer cca 13-14 cm.
5. Kúsky poskladajte na plech vyložený papierom na pečenie ďalej od seba. Postriekajte alebo potrite vodou a pečte pri 170 °C asi 20 minút dozlatista.
6. Na záverečnú dekoráciu v ruke rozdrvte jemne kvietky levandule, nahrubo rozdrvte kakaové bôby a odložte bokom.
7. Na polevu najprv zmiešajte cukor s kakaom, prilejte olej a vodu a vymiešajte dohladka.
8. Počkajte, až venčeky čiastočne vychladnú, potom ich potrite pomocou cukrárskeho štetca pripravenou, mierne zachladenou polevou.
Ešte pred úplným zaschnutím posypte venčeky pripravenými drvenými kakaovými bôbmi a rozdrvenými kvietkami levandule. Naservírované venčeky môžete ešte ľahko posypať kúskami sušeného ovocia a jesennú dekoráciu máte ako maľovanú! A výhodou je, že vy aj vaši hostia sa môžu nielen kochať pohľadom, ale rovno sa do nej zahryznúť.
Ďalšie jesenné recepty cukrára Josefa Maršálka
02. januára 2022 Josef Maršálek
Rakúska kysnutá bábovka podľa Pepa Maršálka
17. februára 2022 Josef Maršálek
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
16. októbra 2022 Josef Maršálek
Páj na oslavu jesene podľa Josefa Maršálka
22. septembra 2022 Josef Maršálek