Chuť pravého Talianska
Talianska kuchyňa je jednou z najznámejších a najobľúbenejších na svete. A nie je sa čomu čudovať. Je jednoduchá, nenáročná a samotná príprava skvelo vychuteného pokrmu, ktorý vašu domácnosť naplní nezameniteľnou vôňou Talianska, zaberie skutočne len chvíľku. Jej kúzlo sa ukrýva v kvalite a poctivosti nielen surovín, ale predovšetkým prípravy, ktorá jednotlivé komponenty spája do nezabudnuteľného gastronomického zážitku.
Výnimkou nie sú ani pravé talianske cestoviny. Stačí vám len voda, semolinová múka z tvrdej pšenice, ktorá výsledným cestovinám dodá ich nezameniteľnú štruktúru a chuť, farmárske vajce a štipka soli. Či sa však pokrm skutočne podarí, nezáleží ani tak na samotnom ceste, ako skôr na kvalite a spôsobe jeho spracovania. Určite môžete využiť na vyvaľkanie klasický valček. Nikdy však nedocielite dokonalú krehkosť a požadovanú tenkosť. Ďaleko efektívnejším spôsobom, ako si doma pripraviť skutočne skvelé talianske cestoviny, ktoré svojou chuťou a vzhľadom jednoducho prevýšia polotovary v obchodoch, je využiť strojček na cestoviny.
Varenie ako autentický zážitok
Praktický kuchynský pomocník za vás postráži nielen požadovanú hrúbku cesta, ale aj šírku typickú pre konkrétny druh, ktorý ste sa rozhodli uvariť. Pre autentický zážitok z prípravy pravej talianskej kuchyne sa viac hodí manuálny strojček s postrannou kľučkou. Ani elektrické tipy však kúzlo neprekazia. Ide predovšetkým o výsledok, ktorý je pomocou strojčekov na cestoviny vždy bezkonkurenčný. Stačí si len vybrať, na aké domáce cestoviny máte vy a vaši blízky chuť, zvoliť ich vhodnú úpravu a vybrať omáčku spoločne s ostatnými surovinami, ktorými zvýrazníte ich dokonalosť. A ako sa v pestrom svete talianskej klasiky jednoducho vyznať?
Jednoduché a efektívne
Druhov, ktoré si doma môžete pomocou strojčeka na cestoviny jednoducho pripraviť, existuje veľké množstvo, v ktorom sa ľahko stratí aj ostrieľaný znalec talianskej kuchyne. Najlepšie je preto orientovať sa podľa ich tvaru, dĺžky a spôsobu prípravy. Jednou z kategórií sú napríklad dlhé cestoviny. Ikonické spaghetti, širšie linguine, ktoré v doslovnom preklade znamenajú ‚jazýčky‘, fettuccine, tagliatelle, duté bigoli či bucatini, obľúbené pappardelle alebo napríklad menej známe chitarini.
Tieto dlhé rezance, ktoré sa od seba líšia predovšetkým svojou šírkou, sú ideálne na prípravu skôr ľahkých a tekutých omáčok či veľmi jednoduchých emulzií na olejovej či maslovej báze. Správne pripravené domáce cestoviny majú totiž hrubú štruktúru, ktorá dokonale drží chuť pokojne aj omáčky s redšou konzistenciou. Pusťte sa do prípravy klasických spaghett aglio e olio, kde vám k dochuteniu budú stačiť len kvalitné olivy, olivový olej a cesnak. Alebo ste snáď väčší fanúšik širokých pappardellí s ľahkou paradajkovou omáčkou s vôňou čerstvej bazalky?
Aký konkrétny tip dlhých cestovín nakoniec zvolíte si môžete rozmyslieť aj počas samotnej prípravy. Stačí len vymeniť nadstavec na strojčeku na cestoviny a ploché tagliatelle sa hneď premenia na tenké spaghettini!
Pre hutné a husté pokrmy
Ďalšou kategóriou sú cestoviny krátke, medzi ktoré radíme fusilli, penne, farfalle, rigatoni, cavatappi, rotelle, chifferini, alebo klasické české kolienka, a pipe rigate. Na rozdiel od dlhých a polodlhých druhov s jednoduchým rezancovým povrchom, sú tieto typy talianskej prílohy značne komplikovanejšie.
Nelíšia sa totiž len svojou veľkosťou, ale tiež samotným tvarom s charakteristickým vrúbkovaným povrchom. Vďaka tomu sú ideálnou voľbou k príprave napríklad hutných syrových omáčok, mäsitého tradičného ragú či ľahko pikantnej passaty s riadnou porciou talianskeho guanciale, ktoré je známe ako omáčka amatriciana. Krátke cestoviny sú vďaka svojej skromnej veľkosti ideálne tiež na zapekanie v rúre.
Prepojte českú a taliansku kuchyňu a pomocou strojčeka na cestoviny si vyvaľkajte ideálne cesto na tenké pláty, vidličkou z nich vytvorte drobné mašličky a spoločne s údeným mäsom, domácim vajcom a výdatnou hrsťou čerstvých byliniek ich nechajte zapiecť. Domáce cestoviny totiž povznesú každý pripravený pokrm na úplne novú úroveň.
Pomocníci pre dokonalú domácu pastu
Taštičky plné chuti
Špeciálnym druhom sú potom plnené cestoviny. Veľmi často sa podávajú samostatne či len ako so sprievodným olivovým olejom alebo tiež maslovou emulziou na zjemnenie. Hutných omáčok či komplikovaných prelivov výrazných vôní a chutí nie je potrebné, pretože hlavné kúzlo tohto typu talianskych cestovín sa skrýva v ich náplní.
Špenát, ricotta, pyré z pečených paprík, mleté mäso dochutené parmezánom, či bazalkové pesto s píniovými orieškami. Spôsobov, ako talianske cestoviny v podobe štvorcových raviol, valcovitých cannellon či drobných tortellin, ktoré sa okrem iného aj skvelo hodia do vývarov, naplniť, existuje celá rada. V konečnom dôsledku je však len na vás, pre aké ingrediencie sa nakoniec rozhodnete. Plnené domáce cestoviny totiž zvládnu akúkoľvek výzvu, ktorú si pre nich prichystáte!
Domáca pasta fresca
Do polievok na zahustenie
Talianskych cestovín existuje viac než 300 druhov. Niektoré z nich sú však natoľko špeciálne, že ich nejde jednoducho zaradiť ani do už zmieňovaných základných kateorií. Reč je napríklad o cestovinách s názvom orzo, stelline, anellini, conchigliette alebo tiež alfabetti, ktoré Taliani bežne pridávajú do svojich tradičných polievok. Ide o veľmi drobné tvary, ktoré zeleninovú minestrone či pasta e fagioli dokonalé zahustia a zjemní ich výslednú chuť.
Cestoviny na tisíc spôsobov
Za zmienku stoja tiež tradičné lasagne. Tieto krátke, no napriek tomu však veľmi široké pláty, 8 x 17 cm, slúžia hlavne na zapekanie a na prípravu ikonického pokrmu nesúceho rovnaký názov. Vedeli ste, že aj cous cous je cestovina? Aj napriek tomu, že nepochádza priamo z Talianska, ale Severnej Ameriky, ide o veľmi obľúbenú prílohu, ktorá za zmienku určite stojí. Cous cous je veľmi univerzálny a je možné ho využiť skoro ku každému pokrmu, keď práve neviete, čo iné pripraviť. Je vhodný do zeleninových šalátov, polievok či k akémukoľvek inému jedlu, ktoré ste si uvarili.
Vyskúšajte recepty na talianske cestoviny
07. januára 2022
Zapečené cestoviny so syrom pecorino
05. februára 2022
Zapekané cestoviny s hubami
14. februára 2022
Toskánske lasagne zapečené s parmezánom
11. januára 2022