Lasagne s mäsovým ragú zapečené s parmezánom (Lasagne al ragù di carne)
Dnes pôjdeme do Talianska, konkrétne do čarokrásneho Toskánska. Provincie známej svojím vínom, rozprávkovou krajinou a prívetivým slnečným počasím.
Doba prípravy: 80-90 min
Počet porcií: 4-6
Ingrediencie
lasagne + plnka:
- ½ kg lasagní - cesto sušené alebo predvarené
- 700 g hovädzieho mletého mäsa
- 1 stonka stopkového zelera
- 1 mrkva
- 1 červená cibuľa
- 2 ks paradajok v konzerve (cca 400-500 g)
- 1 ks syr parmezán
- 2-3 miesačiky cesnak
- olivový olej
- červené víno na podliatie
- soľ a korenie
- petržlenová vňať alebo lístky bazalky
bešamelová omáčka:
- 600 ml mlieko
- 40 g múka
- 50 g maslo
- 1 malý bobkový list
- 6 guličiek čierneho korenia
- muškátový oriešok alebo kvet
Postup
- Na olivovom oleji poduste na kocky pokrájaný zeleninový základ (mrkva, zeler, cibuľa).
- Akonáhle cibuľa sklovita, pridajte pomleté mäso, víno a poduste až do vyparenia vína cca 10-15 minút.
- Pridajte paradajky a varte asi 35 minút kým sa paradajky vydusia. Nakoniec vmiešajte rozotrený alebo prelisovaný cesnak.
- Súčasne si pripravte bešamelovú omáčku.
- Dno zapekacej misy na lasagne zalejte hotovou bešamelovou omáčkou a začnite klásť jednotlivé plátky cesta tak, aby dno úplne pokryli.
- Na ne dajte vrstvu masového ragú so zeleninou, pridajte ďalšiu vrstvu lasagní, zalejte bešamelom a posypte strúhaným syrom. Prekladanie opakujte najmenej 4x. Poslednou vrstvou musí byť bešamel posypaný nastrúhaným syrom.
- Pečte v rúre na 150-180 °C po dobu 20-30 minút.Hotové porcie môžete ozdobiť čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou alebo lístkami bazalky.
Tip: Ak máte dosť času konzervované paradajky môžete nahradiť 1 kg čerstvých, sparených a olúpaných paradajok. Doba varenia ragú potom bude cca 1,5 hodiny.
Príprava bešamelovej omáčky:
1. Cca 400 ml mlieka dajte povariť s bobkovým listom a guličkami korenia. Hneď ako prejde varom ho odstavte bokom.
2. V menšej hlbšej panvici rozpustite maslo, zasypte múkou a vymiešajte svetlú zápražku (doružova).
3. Odstavte zo zdroja tepla a za stáleho miešania zalejte studeným mliekom (cca 200 ml). Potom pomaly, po častiach, prilievajte teplé okorenené mlieko.
4. Stále miešajte - vareškou alebo metličkou, vráťte na sporák a na miernom plameni priveďte k varu. Varte za jemného miešania 10-15 minút do zhustnutia.
5. Omáčku dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška alebo kvietu