Pripravte si tradičné izraelské raňajky v podobe vajec zapekaných v zmesi zeleniny. Spojenie šťavnatých paradajok, perfektne pripravených vajec a korenenej omáčky vás nenechá na pochybách, prečo je práve shakshuka najobľúbenejšia raňajková pochúťka Blízkého východu.
Ďalším benefitom je fakt, že pri použití primeraného množstva kvalitného olivového oleja ju možno považovať za skvelú voľbu pre zdravé a zároveň diétne raňajky.
- Nízky obsah kalórií – Základné suroviny, ako paradajky a zelenina, majú nízku kalorickú hodnotu.
- Vysoký obsah bielkovín - Vajcia sú zdrojom kvalitných bielkovín, ktoré zasýtia na dlhšiu dobu.
- Bohatá na vlákninu – Paradajky a ďalšia zelenina obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie.
Ingrediencie
- 1 veľká červená paprika
- 1 veľká žltá paprika
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť petržlenovej vňate
- 2 stonky mäty
- 4 zrelé paradajky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 lyžička harissy
- 1 lyžička korenia garam masaly
- soľ, čierne korenie
- 4 vajcia
- 100 g tureckého jogurtu
Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní
Postup
Pre skutočne autentický výsledok použite pri príprave keramický tajine. Prečo práve tajine? Jeho unikátny tvar umožňuje dokonalú kondenáciu pary, ktorá pripraví žltky do tekutej dokonalosti.
- Papriky umyte a očistite, odstráňte jadierka a nakrájajte ich na prúžky. Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte nadrobno. Z byliniek odtrhnite listy, nasekejte ich nadrobno a dajte nabok. Paradajky umyte a nakrájajte na kocky.
- V hrnci, vyššej panvici alebo tajine rozpáľte olivový olej. Orestujte na ňom papriku a cibuľu, po chvíli pridajte cesnak a opekajte, kým zelenina nezmäkne. Pridajte paradajkový pretlak, harissu a garam masalu a krátko orestujte.
- Vmiešajte nakrájané paradajky a všetko varte asi 10 minút, kým sa nevytvorí hustá omáčka. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Polievkovou naberačkou vytvorte v zmesi omáčky malé dierky a do každej pridajte jedno vajce. Posoľte a prikryté varte na miernom ohni asi 8-10 minút. Bielko by malo byť tuhé, ale žĺtko ešte stále krásne tekutý.
- Na záver posypte bylinkami a pridajte turecký jogurt alebo slaný syr feta.
Ďalšie raňajkové recepty
17. augusta 2021
Pečené jemné vajcia v Mini Cocotte
13. mája 2023
Palacinky podľa rodinného receptu
12. marca 2024