Raňajky počas ospalých dní, rýchla večera alebo sladká bodka za dobrým obedom. Palacinky sú univerzálnym pokrmom, ktorý si pripraví každý podľa svojich chutí, či už so šľahačkou, džemom alebo len tak na slano.
Aby sa palacinky podarili, je potrebné dať si pozor na ich rovnomerné prepečenie po celej ploche a správne otočenie bez natrhnutia cesta. K tomu vám dopomôže správne zvolená panvica a silikónová obracačka.
Vyskúšajte recept na netradičné palacinky podľa Kluka v Zástěře. Smotanový krém s blumami a granolou vytvorí z klasického raňajkového pokrmu nezabudnuteľný zážitok na celý deň.
Obtiažnosť: jednoduché
Príprava: 20 minut
Počet porcií: 6
Aby sa palacinky podarili, je potrebné dať si pozor na ich rovnomerné prepečenie po celej ploche a správne otočenie bez natrhnutia cesta. K tomu vám dopomôže správne zvolená panvica a silikónová obracačka.
Vyskúšajte recept na netradičné palacinky podľa Kluka v Zástěře. Smotanový krém s blumami a granolou vytvorí z klasického raňajkového pokrmu nezabudnuteľný zážitok na celý deň.
Obtiažnosť: jednoduché
Príprava: 20 minut
Počet porcií: 6
Ingrediencie
Na cesto:
- 400 ml plnotučného mlieka
- 14 lyžíc pšeničnej celozrnnej múky
- 2 menšie vajcia
- štipka soli
- maslo, ghee na smaženie (nemusí byť)
Krém: - 100 g odtučneného tvarohu
- 100 g kyslej smotany
- 1 lyžica bio trstinového cukru
Opečené blumy:
- 10 blum
- pohárik koňaku
- pohárik vody
- ½ lyžičky škorice
- ¼ lyžičky kardamómu
- 1 lyžičky čakankového sirupu
- maslo (nemusi byť)
Panvičková granola:
- hrsť orechov (kešu, mandle, lieskové)
- hrsť semienok (slnečnicové, sezamové, dyňové)
- hrsť jemných ovsených vločiek
- 1–2 datle
- 1 lyžice čakankového sirupu
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Zmiešame mlieko s vajíčkom a vyšľaháme na jemnú konzistenciu. Postupne zašľaháme múku a soľ a necháme chvíľku oddýchnuť a následne opekáme z oboch strán – buď na masle, ghee, alebo len tak nasucho, ako to máte radi.
- Medzitým si vyšľaháme metličkou tvaroh s kyslou smotanou a cukrom.
- Odkôstkujeme si blumy, nakrájame na kocky a dáme do hrnca, zalejeme pohárikom vody, pridáme koňak a necháme vyvariť alkohol. Dusíme do požadovanej konzistencie (stačí pár minút), na záver pridáme škoricu, kardamom, čakankový sirup a maslo (nemusí byť).
- Nakoniec si pripravíme granolu – na rozpálenú panvicu dáme vločky, nasekané orechy a semienka a pozvoľna za stáleho miešania opekáme dozlatista. Pridáme čakankový sirup, necháme spojiť a zavŕšime nakrájanými datľami.
Ďalšie recepty podľa Kluka v zástěře
17. apríla 2023
Rebarborový koláč
07. mája 2023
Morčací bowl na cesty
27. februára 2023
Pomaly varená fazuľová polievka
25. apríla 2023