
Lahodný francúzsky koláč plný zeleniny sa stane ideálnym pohostením pre váš prvý jarný brunch. Doplňte ho o pohár mimózy alebo čerstvo vytlačeného pomarančového džúsu a titul hostiteľa roka máte vo vrecku.
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50-60 minút
Čas chladenia: 30 minút
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 50-60 minút
Čas chladenia: 30 minút

Ingrediencie
Na cesto:
- 250 g špaldovej múky
- 125 g studeného masla nakrájaného na kocky
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 1 lyžica studenej vody
Na náplň:
- 1 kg zeleniny (odporúčame zmes mrkvy, zeleru, zemiakov a cukety)
- 150 ml smotany na šľahanie
- 150 ml mlieka
- 3 vajcia
- 70 g strúhaného čedaru
- ½ lyžičky mletého muškátového oriešku
- 1 lyžička mletej rasce
- ½ lyžičky čierneho korenia
- kôra z polky bio citróna
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na prípravu cesta vo väčšej mise. Pomocou kuchynského robota s hnetacím hákom zo surovín vypracujte kompaktné cesto. Cesto prikryte a vložte na 30 minút do chladničky.
- Zeleninu nakrájajte pozdĺžne na tenké plátky (asi 3 mm). Celý proces vám uľahčí nadstavec na kuchynského robota v podobe krájača na zeleninu.
- V hrnci priveďte k varu osolenú vodu a pridajte do nej nakrájanú mrkvu, zemiaky a zeler. Varte 5 minút a následne nechajte vychladnúť.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na tenkú placku, vložte do koláčovej formy a pritlačte ho k jej stenám. Zeleninové prúžky skladajte postupne do kruhu, začnite zvonku a postupujte smerom dovnútra.
- V menšej mise zmiešajte smotanu, mlieko, vajcia a strúhaný syr. Zmes dochuťte soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom a rascou. Rozmixujte pomocou ručného mixéra, pridajte čerstvo nastrúhanú citrónovú kôru a nalejte na zeleninu.
- Koláč pečte na druhej mriežke odspodu v rúre predhriatej na 180 °C asi 50-60 min.
Náš tip: Aby sa vám jednoduchšie vaľkalo cesto, vložte ho medzi dva papiere na pečenie.