Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 15 minút
Čas pečenia: 1 hodina
Počet porcií: 4
- 150 g maslovej tekvice
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 200 g múky
- 1/2 lyžičky soli
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- 1 polievková lyžica sušeného tymianu
- 100 g studeného masla na kocky
- 200 g fety
- 4 kusy predvarenej červenej repy nakrájanej na plátky
- 1 červená cibuľa
- čerstvý tymián
- vajíčko
- 1 lyžička mlieka
- med
Čo by sa vám mohlo hodiť k príprave a servírovaní
Predhrejte si rúru na 200 °C. Maslovú tekvicu olúpte a nakrájajte ju na plátky. Plátky potrite olivovým olejom a pečte ich 25 minút domäkka.
V mise kuchynského robota zmiešajte múku, soľ, sušené oregano a sušený tymián. Pridajte studené maslo nakrájané na kocky a k robotovi pripevnite plochý šľahač na cesto. Zapnite kuchynského robota a miešajte na rýchlosti číslo 2, kým zmes nebude pripomínať mrveničku. Začnite pridávať ľadovú vodu po lyžiciach a miešajte, kým vám nevznikne kompaktné cesto. Z cesta vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke.
Vychladené cesto rozvaľkajte na pomúčenom povrchu na kruh s priemerom približne 30 cm. Následne položte cesto na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu cesta rozdrobte syr a naskladajte nakrájanú repu, tekvicu a cibuľu. Na okrajoch nechajte voľný priestor aspoň 5 cm. Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a posypte čerstvým tymianom. Okraje cesta preložte cez náplň a priebežne ich skladajte cez seba, čím vytvoríte rustikálny tvar vašej galetky. V malej miske rozšľahajte vajíčko s mliekom a potrite zmesou okraje.
Galetku pečte dozlatista v rúre predhriatej na 190 °C po dobu 40 minút. Pred podávaním ju pokvapkajte medom.
Ďalšie jednoduché recepty
06. novembra 2023
Krémová polievka z pečeného cesnaku
25. augusta 2023
Hubové košíčky so špenátom
13. februára 2022
Crostini s nadýchanou nátierkou z kozieho syra, ochutenou orechmi
11. septembra 2023