Nakladaná fermentovaná zelenina alebo pickles ozvláštni vaše obľúbené pokrmy
Skúste si pripraviť klasické britské pickles, ale modernejšie. Nakladaná kvasená zelenina príde vhod ako chuťovka ku grilovanému mäsu, hodí sa k hovädziemu mäsu alebo k fish & chips. Podľa nášho tipu pripravenej kimchi sa dobre „kamaráti“ s opečenou grilovacou klobáskou, skvele sadne k dusenému hovädziemu, alebo k vyprážanej rybi čke. Oživí vaše obľúbené pokrmy pikantnou kyslastou chuťou a svojimi sviežimi farbami.
Čo budete potrebovať
Na prípravu fermentovanej zeleniny kimchi môžete využiť Kilner sety pre fermentáciu. Pripravené kimchi najlepšie uchováte v zaváracích pohároch Kilner, v ktorých pripravená lahôdka aj skvelo vyzerá. Zároveň sa dajú opakovane umývať v umývačke riadu – čo je ich ďalšie plus.Tieto poháre od britskej spoločnosti Kilner sú na celý život, a že teda naozaj niečo vydržia, naviac majú aj tradíciu, ktorá vo Veľkej Británii siaha až do roka 1842.
Kilner – ako sa vám páčí?
Ingrediencie
- 200 g malých cornichons uhoriek (už dopredu naložených)
- 1 veľkú bielu cibuľu
- 4 malé šalotky
- 100g bielych perličkových cibuliek
- 100 g sladkej kukurice v slanom náleve
- ½ väčšej karotky
- 4 lyžice nakladaného zeleru
- 2 lyžice kapár
- 2 stonky čerstvého kôpru
- čerstvý estragón
- 2 lyžice dyňových zrniek
- 2 lyžice trstinového cukru
- čerstvo namletá hrubozrnná soľ
- 100 ml vínneho octu
- 200 ml vlažnej vody
Postup
- Nakladané cibuľky si dvakrát pozdĺžne prekrojte, bielu cibuľu nakrájajte nadrobno. Šalotku naopak nakrájajte na mesiačiky. Všetky tieto ingrediencie dajte do misky.
- Karotku – teda mladú mrkvičku – si nastrúhajte na strúhadle, pridajte do misky. Pridajte nakladaný zeler aj s nálevom a premiešajte so všetkými ingredienciami. Kukuricu naopak zlejte a nechajte zatiaľ bokom.
- Čo by to bolo za zaváraninu bez poctivej zálievky? Do vyššej nádobky nalejte vlažnú vodu s vínnym octom, trstinovým cukrom, hrubozrnnou soľou a štvorfarebným korením. Poriadne premiešajte, kým sa všetko rozpustí.
- Medzitým nasekajte opláchnutý čerstvý kôpor spolu s estragónom a kaparami. Túto nadrobno nasekanú zmes pridajte do nálevu. Dyňové zrnká nechajte celé.
- Teraz pekne poháre vrstvite – najprv uhorky, potom pripravenú zmes, vrstvu kukurice a dyňových zrniek. Takto opakujte, kým nie je pohár plný. Zalejte zálievkou tesne pod okraj pohára, priklopte suché kovové viečko a utesnite. Dajte na chladné miesto, ideálne do chladničky a za dva až tri dni máte hotovo.
P. S: Všimli ste si ako nám pohár krásne hrá sviežimi farbami?
Autor receptu: Daniela Turecká,
autorka kuchárky Nalož to
Čo sa bude hodiť
Fermentujte ako profesionál
Recepty na ďalšie chuťovky ku grilu
05. februára 2022
Pikantné tekvicové chutney
12. apríla 2022
Smotanový dip s kôprom a orechami
13. februára 2022
Slaninová marmeláda – hriešne dobrá pochúťka, na ktorej budete závislý
05. januára 2022