Kimchi recept na čínsky spôsob

05. januára 2022
Kimchi recept na čínsky spôsob

Čakali by ste tofu v kimchi?

Kimchi je kórejský vynález, ale dá sa pripraviť aj na čínsky spôsob. Číňan si naviac s chilli rozumie. Tento recept môže vyhovovať aj tým, ktorí s nostalgiou spomínajú na klasickú „čínu“ s arašidmi, ktorá frčala v 90tych rokoch.

Kimchi recept na čínsky spôsob

Ingrediencie

Na jeden pohár Kilner s tesniacim klipom s objemom 500 ml budete potrebovať:

  • 200 g tofu natural
  • 1 jarná cibuľka
  • 50 g čerstvého póru
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 1 menšia chilli paprička
  • 100 g bambusových výhonkov
  • hrsť klíčkov – sójové, mungo, reďkovka – čo máte k dispozícii
  • hrsť solených arašidov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • čerstvo namleté korenie
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica worchesterovej omáčky
  • 200 ml slnečnicového oleja

Postup

1. Tofu nakrájajte na kocky, očistenú jarnú cibuľku a pór na kolieska. Na panvici si medzitým zohrejte lyžicu oleja. Najprv opražte cibuľku a pór do sklovita, potom pridajte tofu. Na miernom ohni zľahka osmažte a zalejte sójovou omáčkou. Nechajte chvíľu odstáť.

2. Medzitým škrabkou očistite zázvor, bambusové výhonky nakrájajte na tenké pásiky, potom pridajte do misky a pokvapkajte worchesterovou omáčkou, aby pekne nasiakli šťavu.

3. Ošúpaný cesnak nakrájajte na tenké plátky, klíčky si prepláchnite, chilli papričku opatrne zbavte semiačok – tie totiž najviac pália – a nakrájajte nadrobno. Arašidy nasekajte nadrobno.

4. Teraz príde zlatý klinec – teda vrstvenie dobrôt do pohára – najprv zmes z panvice, teda odležané tofu s pórom a jarnou cibuľkou, potom arašidy, klíčky, bambusové výhonky so zázvorom. Nezabudnite na chilli, okoreňte, so soľou ale opatrne, pretože arašidy sme zvolili solené.

5. Takto vrstvite do pohára, až bude zaplnený cca 3 cm pod okraj. To preto, že na úplný záver príde na rad olej, ktorým celú čínu v skle prelejete. Dbajte na to, aby bol pohár suchý. Najmä okraj, aby viečko dokonale tesnilo. Klip hladinu oleja zdvihne. Uschovajte v chlade, ideálne v chladničke a za tri dni môžete čínu zo skla konzumovať. A ako sa táto dobrota je? S trochou humoru siahnite po paličkách a budete mať o zábavu postarané.

Tajný tip

Kto holduje hubám, nech skúsi k tofu pridať pár nadrobno nakrájaných ázijských húb shitake, ktoré dopredu namočíte v slanej vode a necháte chvíľu naboptnať.


Autor textu, receptu: Daniela Turecká, autorka kuchárky Nalož to

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY