Chrumkavá kôrka a lahodne vláčne vnútro - chlieb patrí medzi najstaršie potraviny, ktoré ľudstvo pozná. Milujeme ho vo všetkých variantoch, od bieleho po celozrnný. Väčšinou si ho kupujeme v pekárni, ale ten domáci vždy chutí o niečo lepšie.
Vyskúšajte recept na domáci ražný chlieb podľa Kluka v zástěře. Je pripravený z celozrnnej múky a semienok, takže vás zasýti na dlhší čas a ako bonus navyše obsahuje cenné minerály a vitamíny. Pri pečení použite špeciálnu formu na pečenie chleba, ktorá vám zaistí dokonalý tvar, perfektné prepečenie a lahodne chrumkavú kôrku.
Ingrediencie
- 55 g aktívneho ražného celozrnného kvásku
- 350 g ražnej chlebovej múky
- 150 g celozrnnej ražnej múky
- 7 g soli
- 20 g sezamu
- 20 g slnečnicových semienok
- 20 g konopného semienka
- 350 g teplej vody (cca 35 stupňov)
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
1. Kvások zmiešajte s vodou a prilejte do vopred preosiatej múky. Zamiešajte, aby sa cesto spojilo a prikryte na približne 35 minút.
2. Cesto presuňte do kuchynského robota. Pridajte soľ a semienka. Pomocou hnetacieho háku na robote nechajte zapracovať do cesta. Trvá to asi 5 minút.
3. Cesto prikryte a nechajte kysnúť pri izbovej teplote (približne 10 hodín).
5. Po 10 hodinách dajte cesto na pomúčenú dosku a bochník pekne vytvarujte a utiahnite pomocou plastovej stierky. Preložte do utierkou vyloženej a pomúčenej ošatky alebo misky na cca hodinu.
6. Po uplynutí doby vykysnutý bochník dajte spojom dole do formy na pečenie chleba, vyloženej papierom na pečenie. Chleba narežte a vložte do vyhriatej rúry, Pečte na 230 stupňov 55 minút. Prvých 35 minút nechajte priklopený a po zvyšný čas (15-20 minút) odklopený.
7. Hotový chlieb nechajte pred krájaním vychladnúť.
TIEŽ BY VÁS MOHLO ZAUJÍMAŤ...
24. apríla 2023
Pečieme chlieb. Akú formu vybrať, aby bol čo najlepší?
10. januára 2022
Chlieb s pšeničnými klíčkami
10. júna 2022