Pomaly varená fazuľová polievka

27. februára 2023
Pomaly varená fazuľová polievka
Vyskúšajte lahodnú fazuľovú polievku plnú farieb podľa receptu Tomáša Plíšku alias Kluka v zástěře. Prehreje vás v chladných dňoch a s pečivom hravo vystačí aj ako hlavný chod. Najlepšie prepojenie chutí dosiahnete pomalým varením v liatinovom riade značky STAUB, v ktorom sa polievku nemusíte báť hneď aj servírovať. 

Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 15 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Počet porcií: 4
Pomaly varená fazuľová polievka

Ingrediencie

Na polievku:

  • 1 veľká cibuľa
  • 100 g mrkvy
  • 100 g stonkového zeleru
  • 100 g hnedých šampiňónov
  • 100 g červenej kapie
  • 200 g pasírovaných paradajok
  • 2 ks zemiakov
  • 100 g fazule (mix sušených bielych a červenej fazuli)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 veľké strúčiky cesnaku
  • 50 g kvalitnej slaniny
  • 1 lyžica maste
  • 2 ks bobkového listu
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 5 guľôčok čierneho korenia
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1 lyžička koriandru
  • 1 lyžička tymianu
  • ¾ lyžička soli
  • čierne korenie

Na servírovanie:

  • baby špenát
  • kyslá smotana
  • kváskový chlieb
  • čierny sezam (alebo iné obľúbené semienka)

Čo by sa vám mohlo hodiť k vareniu a servírovaniu

Postup

  1.  Na noc si namočte fazuľu do studenej vody. Druhý deň prepláchnite, zalejte čerstvou vodou a uvarte so štipkou rasce. V priebehu varenia sa snažte zbierať penu, ktorá vám bude postupne vznikať na hladine.
  2.  V hrnci najprv orestujte na kocky nakrájanú slaninu. Slaninu nechajte dozlatista opiecť a následne odložte do misky. 
  3.  Do hrnca pridajte masť a cibuľu a restujte na miernom stupni zhruba 5 minút, potom pridajte na 1 cm veľké kocky nakrájanú mrkvu, stopkový zeler, papriku a spoločne restujte ďalších 5 minút. Po 10 minútach pridajte nakrájané šampiňóny. Akonáhle sa vám zmes rozvonia, vareškou ju dajte na kraj dna hrnca, aby vám na dne hrnca vznikol voľný priestor. 
  4.  Pridajte korenie (bobkový list, nové korenie, čierne korenie, koriander, rascu a tymian) a prelisovaný cesnak. Chvíľku počkajte, kým sa korenie rozvonia a premiešajte so zeleninou. Potom podlejte litrom zeleninového vývaru, prikryte pokrievkou a varte na miernom stupni asi 1 hodinu. V priebehu varenia nezabúdajte niekoľkokrát premiešať.
  5.  Potom pridajte na kocky nakrájané zemiaky a uvarte do mäkka. Všetko varte na miernom stupni, vďaka pomalému procesu varenia sa vám totiž pekne prepoja všetky chute.  
  6.  Akonáhle sú zemiaky hotové, pridajte pasírované paradajky, fazuľu, slaninu, soľ a čierne korenie. Nechajte spoločne prehriať a môžete podávať.
  7.  Servírujte s pár lístkami baby špenátu, lyžicou kyslej smotany a opečeným kváskovým chlebom. Môžete tiež posypať obľúbenými semienkami, napríklad čiernym sezamom.  

Ďalšie polievky na zahriatie

Ďalšie polievky na zahriatie