Sezóna rebarbory už klope na dvere. Táto ranná zelenina, ktorá sa začala zbierať už začiatkom mája, je známa pre svoju kyslastú chuť, často využívanú v múčnikoch, zavaraninách či limonádach. Kontrast kyslej rebarbory a sladkého cukru vám vykúzli skutočné nebíčko v ústach. Objavte jej netradičnú chuť v rebarborovom koláči podľa Kluka v zástěře.
Obtiažnosť: stredná
Príprava: 40 min
Čas pečenia: 35 min
Počet porcií: 12
Obtiažnosť: stredná
Príprava: 40 min
Čas pečenia: 35 min
Počet porcií: 12
Ingrediencie
Cesto:
- 100 g mandľovej múky
- 100 g ovsených vločiek
- 4-5 datli Medjool
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 2 polievkové lyžice mandľového masla
- 2 menšie vajíčka
Rebarborová vrstva:
- 350 g čerstvej alebo mrazenej rebarbory
- 2 polievková lyžica trstinového cukru
Tvarohová vrstva:
- 250 g odtučneného tvarohu
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 polievková lyžica trstinového cukru
Posýpka:
- 35 g mandľovej múky
- 35 g ovsených vločiek
- 1 polievková lyžica mandľového masla
- 1 datle Medjool
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
- Najprv si v mixére rozmixujte mandľovú múku s ovsenými vločkami. Do namletej zmesi pridajte vopred namočené a vytlačené vykôstkované datle. Znovu mixujte dohladka. Presuňte do väčšej misy, pridajte vajcia, obe masla, štipku soli a vypracujte cesto. Nechajte pol hodiny odležať v chladničke.
- Medzitým si pripravte rebarboru. Pokiaľ používate mrazenú, tak nechajte rozmraziť a následne ju zbavte prebytočnej vody. Čerstvú rebarboru stačí nakrájať na menšie kúsky. K rebarbore pridajte cukor a premiešajte.
- Pripravte si tvarohovú vrstvu. Obe tvarohy s cukrom dajte do misky a vyšľahajte.
- Posýpku pripravíte podobne ako cesto. Najprv si rozmixujte mandľovú múku s vločkami, potom pridajte datle, rozmixujte a rukou zapracujte do zmesi mandľové maslo.
- Cesto z chladničky rukou pretlačte do koláčovej formy. Vložte do vyhriatej rúry a pečte 5 minút na 160 stupňov.
- Upečené cesto vyberte z rúry. Ako prvú naneste tvarohovú vrstvu, na ktorú navrstvíte rebarboru s cukrom. Posypte posýpkou a v rúre pečte dozlatista, trvá to asi tak 30-35 minút.
Ďalšie recepty na neodolateľné koláče
10. januára 2022
Tarte Tatin - francúzsky obrátený koláč z domáceho lístkového cesta
07. januára 2022