

Kľuďas v akcii
Keď sa pustia do varenia, nenechajú sa rozhodiť drobnými neúspechmi a výsledok svojho snaženia servírujú s ľadovým pokojom. Je na nich 100 % spoľahnutie a aj tie najzložitejšie recepty dodržiavajú do poslednej bodky. Skrátka detailisti v dobrom slova zmysle, ktorých jednoduché hrnčekové recepty príliš nenadchnú. Radšej si presne spočítajú zrnká korenia, a keď sa v recepte píše, že ich treba šesť a pol, nikto im nezabráni v tom, aby poslednú guľôčku rozdelili na dve časti. Starostlivo nastavia teplotu rúry, nakrájajú cibuľu na rovnaké kocky a nepodceňujú ani prípravu. Pokiaľ v obchode natrafíte na zákazníka, ktorý dôkladne študuje a následne odškrtáva nákupný zoznam, je takmer isté, že ste stretli flegmatika.
Radšej si presne spočítajú zrnká korenia, a keď sa v recepte píše, že je potrebné dať šesť a pol, nikto im nezabráni v tom, aby aj tú poslednú guličku rozdelili na dve časti. Starostlivo nastavia teplotu rúry, nakrájajú cibuľu na identické kocky a nepodceňujú ani prípravu.
Pokiaľ v obchode natrafíte na zákazníka, ktorý dôkladne študuje a následne odškrtáva nákupný zoznam, je takmer isté, že ste stretli flegmatika.

Steak s omáčkou zo sušených paradajok
Flegmatikovi záleží na uspokojení chuťových pohárikov, a to nielen tých jeho. Steaky pripravia presne tak, ako si kto praje. Prípadne vám s eleganciou vnúti aj ten, kde je jeho výrazná aróma podčiarknutá vínom, smotanou a príjemne kyslastými paradajkami. A verte, nebudete ľutovať.
Ingrediencie
- 2 steaky zo sviečkovice
- 1 jemne nakrájanú šalotku
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 5 lyžíc suchého červeného vína
- 2 lyžice oleja zo sušených paradajok
- 6 lyžíc najemno nasekaných sušených paradajok
- 15 lyžíc smotany na šľahanie
- 1 lyžica zeleného plocholistého petržlenu
- čerstvo a nahrubo namleté farebné korenie, soľ

Postup
- Najprv vyberte mäso z chladničky, osušte ho a nechajte ho asi hodinu v izbovej teplote. Potom znovu osušte, aby prítomná voda nespôsobila nežiaduce dusenie mäsa.
- Rozpáľte panvicu s hrubším dnom, najlepšie grilovaciu, pridajte olej a vložte mäso. Grilujte ho z oboch strán podľa toho, ako veľmi chcete mať mäso prepečené. Veľmi často sa pripravuje na spôsob medium rare, kedy mäso väčšinou potrebuje približne 3 minúty z oboch strán. Celková dĺžka grilovania sa okrem hmotnosti a výšky jednotlivých plátkov odvíja tiež od výkonu vášho spotrebiča. Pokiaľ si nie ste istí, môžete si zaobstarať teplomer.
- Keď ste so stupňom prepečenia spokojní, dajte steaky na inú panvicu a uložte ich na päť minút do rúry nastavenej na 60 ° C alebo ich zabaľte do alobalu a nechajte ich odpočívať. Vďaka tomu sa šťava a chute vzájomne prepoja. Pamätajte, že mäso tak ešte trošku „dôjde“. Soľte a koreňte až pred podávaním.
- Na panvicu, v ktorej sa grilovalo mäso, pridajte pár kvapiek oleja z paradajok a šalotku. na strednom ohni chvíľku miešajte a po piatich minútach vložte narezané paradajky a prelejte ich vínom. Nechajte odpariť alkohol, pridajte smotanu a na miernejšom plameni zredukujte do požadovanej konzistencie omáčky. Tu môžete nariediť trochou vývaru, ale možno to nebude ani tak nutné. Podľa chuti osoľte a okoreňte, potom panvicu odstavte a vmiešajte petržlen a studené maslo.
- Ku steaku sa hodia povarené a potom krátko na masle restované fazuľky alebo mladé cuketky. Môžete siahnuť aj po pečive, hranolkách, vopred uvarených a potom opekaných zemiakoch, pečive alebo skvelých švajčiarskych rösti.
