
Polievka z pečeného cesnaku vás prekvapí svojou vyváženou chuťou, ktorú si zamilujú aj tí, ktorí túto aromatickú surovinu príliš nevyhľadávajú. Vďaka pečeniu v rúre cesnak zosladne a výsledná polievka bude dokonale jemná.
Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4
Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4

Ingrediencie
- 3 hlavičky cesnaku
- 1 stredná cibuľa
- 30 g kvalitnej slaniny vcelku
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička tymiánu
- olivový olej
- 20 g masla
- 2 stredné zemiaky
Na ozdobu:
- petržlenový olej
- čerstvá petržlenová vňať
- krajec kváskového chleba
- hrsť semienok (píniové, slnečnicové, tekvicové)
- smotana
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
- Najprv z cesnaku stiahnite vrchnú vrstvu šupiek tak, aby strúčiky zostali spolu. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Kváskový chlieb rozkrájajte na väčšie kocky a pridajte pár kvapiek olivového oleja. Osoľte, okoreňte a pečte spoločne s cesnakom na 180 stupňov asi 20 minút.
- Po 20 minútach vyberieme chlebové krutóny. Cesnak pečieme pri rovnakej teplote ešte ďalších 10 minút, kým nie je úplne mäkký. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť, vytlačte strúčiky do misy a roztlačte ich vidličkou.
- Medzitým si najemno nasekajte cibuľku a nakrájajte slaninu na menšie kocky. Na rozpustenom masle zľahka orestujte cibuľku. Pridajte slaninu a opekajte dozlatista. Následne pridajte rozpučený cesnak, tymián a nechajte na miernom plameni rozvoňať.
- K restovanej zmesi pridajte na väčšie kocky nakrájané ošúpané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Varte na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú a potom rozmixujte dohladka. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Semienka orestujte na panvici bez oleja a môžete podávať. Polievku ozdobte petržlenovým olejom, krutónmi, opečenými semienkami, čerstvou petržlenovou vňaťou a kvapkou smotany.