
Dokonalá polievka na zohriatie a vzpruhu, navyše z dostupnej suroviny - karamelizovanej cibule.
Čas prípravy: 85-88 minút
Počet porcií: 4-6

Francúzska cibuľačka
Recept na dnešný deň pochádza z kolísky gastronomických špecialít, sladkého Francúzska, ktoré je známe nielen kvalitným vínom, galantnými mužmi a šik ženami, ale aj poctivým a dobrým jedlom.
Ingrediencie
1 kg cibule
80 g masla
1,3 l vývaru ( hovädzí alebo kurací)
100 ml bieleho vína
2 lyžica hl. múky
1 lyžička soli
1 malá lyžička mletého korenia
1 list póru, 1 bobkový list, 2 štipky tymiánu, 2 stonky petržlenovej vňate
1 menšia bageta
300 g tvrdého syra typu Comté (Chedar, Gouda)
4-6 plátkov syra rovnakého typu
Postup
- V rúre alebo toustovači si opečte cca 1 cm hrubé plátky bagetky. Budete potrebovať 2 ks na porciu polievky.
- Bobkový list, tymian a petržlenovú vňať zabaľte do zelenej časti listu póru, zrezaného na cca 10 cm, previažte tenkým špagátom alebo silnejšou niťou do balíčka.
- Ošúpanú cibuľu prekrojte pozdĺžne a nakrájajte na tenké rezance.
- Na strednom stupni zohrejte vo vyššej panvici alebo menšom hrnci maslo a prisypte cibuľu. Pomaly restujte cca 10 minút, občas premiešajte.
- Potom prikryte pokrievkou a nechajte cca 5 minút dusiť. Následne opäť pokrievku odklopte a nechajte cibuľu pomaly skaramelizovať. Bude to trvať cca 20-25 minút.
- Ohrejte si na pomalý stupeň vývar.
- Skaramelizovanú cibuľu poprášte múkou, zamiešajte, pridajte vyrobený balíček s korením a prilejte víno. Premiešajte, nemali by ste mať múkové hrudky.
- Víno nechajte úplne vyvariť, potom prilejte zohriaty vývar. Premiešajte, dochuťte soľou a korením a priveďte k varu.
- Akonáhle sa polievka začne variť, znížte plameň a pozvoľna varte, s čiastočne odkrytou pokrievkou, ďalších 30 minút. Podľa potreby znovu dochuťte korením i soľou.
- Medzitým si rozpáľte v rúre gril. Horúcu polievku nalejte do zapekacích polievkových misiek.
- Do každej misky hore, na polievku, položte 1-2 plátky opečenej bagetky, na ňu 1 plátok syra a navrch ešte syr nastrúhajte.
- Vložte do rozpálenej rúry a pod grilom zapečte do svetlunko hnedej farby.
- Misky s polievkou po vytiahnutí z rúry ihneď servírujte, najlepšie na podšálky alebo dezertný tanierik.
Páči sa vám miska na obrázku? Malé misky Ultime Emile Henry si môžete kúpiť tu.