Polievka z pečeného cesnaku vás prekvapí svojou vyváženou chuťou, ktorú si zamilujú aj tí, ktorí túto aromatickú surovinu príliš nevyhľadávajú. Vďaka pečeniu v rúre cesnak zosladne a výsledná polievka bude dokonale jemná.
Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4
Obtiažnosť: stredná
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 3 hlavičky cesnaku
- 1 stredná cibuľa
- 30 g kvalitnej slaniny vcelku
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 čajová lyžička tymiánu
- olivový olej
- 20 g masla
- 2 stredné zemiaky
Na ozdobu:
- petržlenový olej
- čerstvá petržlenová vňať
- krajec kváskového chleba
- hrsť semienok (píniové, slnečnicové, tekvicové)
- smotana
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
- Najprv z cesnaku stiahnite vrchnú vrstvu šupiek tak, aby strúčiky zostali spolu. Pokvapkajte olivovým olejom a dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Kváskový chlieb rozkrájajte na väčšie kocky a pridajte pár kvapiek olivového oleja. Osoľte, okoreňte a pečte spoločne s cesnakom na 180 stupňov asi 20 minút.
- Po 20 minútach vyberieme chlebové krutóny. Cesnak pečieme pri rovnakej teplote ešte ďalších 10 minút, kým nie je úplne mäkký. Po vytiahnutí nechajte vychladnúť, vytlačte strúčiky do misy a roztlačte ich vidličkou.
- Medzitým si najemno nasekajte cibuľku a nakrájajte slaninu na menšie kocky. Na rozpustenom masle zľahka orestujte cibuľku. Pridajte slaninu a opekajte dozlatista. Následne pridajte rozpučený cesnak, tymián a nechajte na miernom plameni rozvoňať.
- K restovanej zmesi pridajte na väčšie kocky nakrájané ošúpané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Varte na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú a potom rozmixujte dohladka. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Semienka orestujte na panvici bez oleja a môžete podávať. Polievku ozdobte petržlenovým olejom, krutónmi, opečenými semienkami, čerstvou petržlenovou vňaťou a kvapkou smotany.
ĎALŠIE JESENNÉ RECEPTY
27. februára 2023
Pomaly varená fazuľová polievka
03. januára 2022
Francúzska cibuľačka zapekaná so syrom
08. novembra 2022 Josef Maršálek
Jesenná hostina podľa Josefa Maršálka
29. júna 2022