Kačacie prsia s vnútornosťami, slivkové pyré a konfitované zemiaky podľa Richarda Bielika

30. októbra 2024

Kačacie prsia s vnútornosťami, slivkové pyré a konfitované zemiaky podľa Richarda Bielika
Richard Bielik je inovatívny a kreatívny šéfkuchár, ktorý sa s nami podelil o svoj obľúbený recept na kačacie prsia so zeleninou a demi-glace omáčkou. S týmto receptom pripravíte luxusný pokrm ideálny na slávnostné príležitosti.

Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 90 - 120 minút + 6 hodín demi glace (odporúčame pripraviť deň vopred)
Počet porcií: 2
Kačacie prsia s vnútornosťami, slivkové pyré a konfitované zemiaky podľa Richarda Bielika

Ingrediencie

Kačacie prsia s vnútornosťami

  • 2 kačacie prsia
  • 1 kačacie srdce
  • 1 kačacia pečeň
  • 70 g masla
  • 1 strúčik cesnaku, roztlačený dlaňou
  • pár stoniek tymianu
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Slivkové pyré

  • 300 g sliviek
  • 20 g cukru

Restovaná kapusta

  • 4–5 listov kapusty
  • 1–2 lyžice oleja
  • 1 lyžice masla
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Konfitované zemiaky 

  • 200 g malých zemiakov, rozpolených
  • 100 g malých cibuliek, celých alebo rozpolených
  • 150 g masla
  • 1–2 lyžice oleja alebo maste
  • 1 strúčik cesnaku, roztlačený
  • pár stoniek tymianu
  • trocha vody na podliatie
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Kačacie demi-glace

  • kačacie kosti na vývar
  • 1 mrkva, nakrájanú
  • 1 stopka zeleru, nakrájanú
  • 1 cibuľa, nakrájanú
  • pár stoniek tymianu a ďalších byliniek (napr. rozmarín, bobkový list)
  • 100 ml červeného vína
  • 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
  • odrezky z kačky (napr. koža alebo malé kúsky mäsa na dochutenie)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie

Postup

Kačacie prsia s vnútornosťami

  1. Na panvici restujte kačacie prsia kožou dolu dozlatista, potom otočte a restujte ďalších 7 minút. 
  2. Pridajte kačacie srdce a restujte s prsiami posledné 3 minúty. 
  3. Nakoniec pridajte pečeň a restujte 30 sekúnd z každej strany.
  4. Pridajte maslo, cesnak a tymián, prelejte mäso a vnútornosti rozpusteným maslom. 
  5. Nechajte odpočívať na teplom mieste alebo v rúre nastavenej na 50 °C po dobu 10 minút.

Konfitované zemiaky a cibuľky

  1.  Zemiaky rozpoľte a restujte dozlatista na oleji alebo masti.
  2. Pridajte cibuľky a restujte tiež dozlatista. 
  3. Pridajte roztlačený cesnak, tymián a maslo, nechajte maslo roztopiť a premiešajte.
  4. Podlejte trochou vody, zakryte a varte do zmäknutia. 

Restovaná kapusta

  1. Kapustu rozoberte na listy.
  2. Na panvici rozohrejte olej a restujte listy prudko dozlatista.
  3. Osoľte a okoreňte, potom pridajte maslo a dokončite restovanie do mäkka.

Slivkové pyré

  1. Slivky odkôstkujte a zasypte cukrom. 
  2. Restujte, kým slivky nepustia vodu a zmes nezhustne. 
  3. Rozmixujte na hladké pyré.

Kačací demi - glace

  1. Pripravte si kačací vývar z opečených kostí, mrkvy, zeleru, cibule a byliniek. Varte na miernom ohni cca 6 hodín.
  2. Vývar scedíme a zredukujeme na polovicu.
  3. Na panvici osmahnite šalotku dozlatista, pridajte odrezky z kačky, podlejte vínom a zredukujte na sirup. 
  4. Pridajte vývar a ďalej redukujte do konzistencie omáčky.

Konfitované zemiaky v masle s cesnakom, tymiánom a baby cibuľkou.

Akonáhle máte všetko hotové, kačacie prsia ostrým nožom nakrájajte, pridajte pyré so zemiakmi, zalejte omáčkou a môžete servírovať. 

Recepty ďalších známych osobností

Recepty ďalších známych osobností