Richard Bielik je inovatívny a kreatívny šéfkuchár, ktorý sa s nami podelil o svoj obľúbený recept na kačacie prsia so zeleninou a demi-glace omáčkou. S týmto receptom pripravíte luxusný pokrm ideálny na slávnostné príležitosti.
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 90 - 120 minút + 6 hodín demi glace (odporúčame pripraviť deň vopred)
Počet porcií: 2
Obtiažnosť: stredná
Čas prípravy: 90 - 120 minút + 6 hodín demi glace (odporúčame pripraviť deň vopred)
Počet porcií: 2
Ingrediencie
Kačacie prsia s vnútornosťami
- 2 kačacie prsia
- 1 kačacie srdce
- 1 kačacia pečeň
- 70 g masla
- 1 strúčik cesnaku, roztlačený dlaňou
- pár stoniek tymianu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Slivkové pyré
- 300 g sliviek
- 20 g cukru
Restovaná kapusta
- 4–5 listov kapusty
- 1–2 lyžice oleja
- 1 lyžice masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Konfitované zemiaky
- 200 g malých zemiakov, rozpolených
- 100 g malých cibuliek, celých alebo rozpolených
- 150 g masla
- 1–2 lyžice oleja alebo maste
- 1 strúčik cesnaku, roztlačený
- pár stoniek tymianu
- trocha vody na podliatie
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Kačacie demi-glace
- kačacie kosti na vývar
- 1 mrkva, nakrájanú
- 1 stopka zeleru, nakrájanú
- 1 cibuľa, nakrájanú
- pár stoniek tymianu a ďalších byliniek (napr. rozmarín, bobkový list)
- 100 ml červeného vína
- 1 šalotka, nakrájaná nadrobno
- odrezky z kačky (napr. koža alebo malé kúsky mäsa na dochutenie)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
Kačacie prsia s vnútornosťami
- Na panvici restujte kačacie prsia kožou dolu dozlatista, potom otočte a restujte ďalších 7 minút.
- Pridajte kačacie srdce a restujte s prsiami posledné 3 minúty.
- Nakoniec pridajte pečeň a restujte 30 sekúnd z každej strany.
- Pridajte maslo, cesnak a tymián, prelejte mäso a vnútornosti rozpusteným maslom.
- Nechajte odpočívať na teplom mieste alebo v rúre nastavenej na 50 °C po dobu 10 minút.
Konfitované zemiaky a cibuľky
- Zemiaky rozpoľte a restujte dozlatista na oleji alebo masti.
- Pridajte cibuľky a restujte tiež dozlatista.
- Pridajte roztlačený cesnak, tymián a maslo, nechajte maslo roztopiť a premiešajte.
- Podlejte trochou vody, zakryte a varte do zmäknutia.
Restovaná kapusta
- Kapustu rozoberte na listy.
- Na panvici rozohrejte olej a restujte listy prudko dozlatista.
- Osoľte a okoreňte, potom pridajte maslo a dokončite restovanie do mäkka.
Slivkové pyré
- Slivky odkôstkujte a zasypte cukrom.
- Restujte, kým slivky nepustia vodu a zmes nezhustne.
- Rozmixujte na hladké pyré.
Kačací demi - glace
- Pripravte si kačací vývar z opečených kostí, mrkvy, zeleru, cibule a byliniek. Varte na miernom ohni cca 6 hodín.
- Vývar scedíme a zredukujeme na polovicu.
- Na panvici osmahnite šalotku dozlatista, pridajte odrezky z kačky, podlejte vínom a zredukujte na sirup.
- Pridajte vývar a ďalej redukujte do konzistencie omáčky.
Recepty ďalších známych osobností
13. augusta 2024
Carpaccio z hrebenatiek podľa Marka Pavaly
14. júna 2024
Pho polievka poďla Filipa Sajlera
10. februára 2024
Hovädzie s cajunským korením podľa Pavla Maurera
06. apríla 2024