Aké sú výhody smaltovanej liatiny?
Vďaka materiálu, z ktorého sa vyrába riad Staub, je možné variť s minimom pridanej vody, čo zaručuje plnú chuť jedla a zachovanie živín v potravinách. Vďaka veľkému obsahu uhlíka v smaltovanej liatine hrnce dlho udržujú rovnomerne rozloženú teplotu. Nielenže zostávajú dlho horúce, ale tiež dokážu udržať chlad.
Smaltovaná liatina je materiál veľmi odolný voči poškriabaniu, nepohlcuje pachy z jedla a pravidelným užívaním sa neničí, naopak, jej vlastnosti sa dokonca zlepšujú.
Prečo je hrniec Staub taký jedinečný?
Dôvodov je niekoľko. Vďaka špeciálnemu tvaru pokrievky je v hrnci udržiavaná vysoká vlhkosť, takže jedlo zostáva neskutočne šťavnaté. Pretože rukoväť pokrievky je vyrobená z niklu alebo mosadze, odoláva teplotám do 250 °C a hrniec tak možno použiť aj v rúre. Hrniec Staub je veľmi robustný, preto udržiava teplo počas veľmi dlhej doby. Unikátne je tiež dno hrnca. Vzhľadom na to, že smaltovaná liatina má tendenciu sa po zahriatí rozťahovať, hrnce Staub majú za studena mierne vypuklé dno. To znamená, že po zahriatí sa hrniec dokonale vyrovná a priľne celou plochou na varnú dosku. To zabezpečuje rovnomernú distribúciu tepla, čím sa šetrí energia. Nezabúdajme tiež na matný čierny smaltový povrch hrnca, ktorý zaručuje nepriľnavé vlastnosti riadu.
Video: Staub, francouzské prémiové litinové nádobí
Často kladené otázky
Na čo sú malé výbežky na pokrievke?
Jednoducho povedané, spôsobujú "samopodlievanie" jedla. Vďaka týmto hrotom totiž voda neustále kvapká a podlieva tak celý pokrm vo vnútri nádoby. Rozloženie vlhkosti je efektívne, pretože vďaka plochej pokrievke je rovnomerné v celom hrnci. Výsledkom sú šťavnaté jedlá plné chuti.
K čemu jsou na poklici tři vyvýšené ráfky?
Tyto tři vyvýšené okraje slouží pro stabilizaci poklice při jejím umístění na hrnec.
Môžem riad Staub používať na sklokeramickej varnej doske?
Všetok čierny riad Staub má v spodnej časti dodatočný zelený smaltový film. Táto vrstva je obzvlášť plochá a rovná, takže všetok riad možno bezpečne používať na sklokeramických varných doskách. Všetky ostatné farby hrncov majú vonkajšiu smaltovú vrstvu po celom svojom povrchu, takže je možné ich používať na všetkých typoch ohrevov.
Prečo sa objavujú na dne hrnca hnedé škvrnky?
Počas pečenia a restovania sa tuky a bielkoviny usadzujú na hrubom povrchu dna hrnca. Ak za určitých podmienok zhnednú, produkujú klasické vône upečenia a niekedy zanechajú hnedé škvrnky na riade. Avšak tieto škvrnky neovplyvňujú funkčné vlastnosti riadu a pre smaltovanú liatinu sú typické. Škvrnky z väčšej časti zmiznú, pokiaľ povrch potriete olejom. Toto ošetrenie navyše pomáha predchádzať korózii.
Musia sa hrnce Staub pred prvým použitím zahriať?
Aby ste podporili funkčné vlastností hrnca Staub, odporúčame pred prvým varením vykonať nasledujúci postup. Umyte hrniec Staub horúcou vodou a osušte ho. Vnútorné strany nádoby potrite pár kvapkami rastlinného oleja. Zohrejte hrniec minimálne 15 minút, aby sa tuk na materiál naviazal a vytvoril ochranný film, ktorý zabráni pripaľovaniu jedla a tiež ochráni hrniec pred koróziou. Akýkoľvek prebytočný olej osušte. Váš hrniec Staub je teraz pripravený na použitie!
Môžem umývať produkty Staub v umývačke riadu?
Áno, môžete, ale neodporúčame riad Staub umývať v umývačke riadu príliš často. Klasické čističe (tekuté i práškové) pre umývačky riadu obsahujú rôzne chemikálie, ktoré napádajú smaltovanú liatinu a spôsobujú trvalé poškodenie materiálu.
Aké výhody má matno čierny smaltový povrch oproti lesklému smaltu?
Na rozdiel od hladkého vnútorného povrchu hrubá štruktúra hrncov Staub umožňuje nepriľnavé vlastnosti riadu. Drsná štruktúra môže pri častom použití vstrebať tuky, čo potom pri zahriatí vytvára malé vzduchové a tukové vankúšiky, ktoré zabraňujú pripáleniu jedla. To, samozrejme, uľahčuje umývanie hrnca, pretože ani lepivé potraviny (ako cukor alebo škrob) k hrncu nepriľnú a možno ich ľahko umyť teplou vodou a saponátom.
Pri akej teplote odporúčate v riade Staub variť?
Všetky Staub produkty zo smaltovanej liatiny sú odolné voči teplu až do 250 °C. Dôležité je ale rozohrievať ich pomaly.
Zosilňujte oheň postupne, až kým nie je hrniec zahriaty. Teplota, ktorú chcete pri varení použiť, tak záleží na konkrétnom recepte alebo na bode zadymenia použitého tuku.
Zahrievajú sa tiež držadlá a rukoväť?
Áno. Hrniec zo smaltovanej liatiny sa môže zahriať celý. Vždy používajte chňapky, silikónové držiaky alebo podložky pod hrniec, aby ste zabránili popáleniu.