U nás trochu netradičný ovocný koláč je v poradí už 7. receptom zo seriálu jedinečných receptov podľa Jamieho Olivera, napísaných pre kuchárku, spojenú s limitovanou edíciou tyčového mixéra bamix® v dizajne navrhnutom týmto slávnym britským kuchárom.
Počet porcí: 18
Príprava: 60 minút + doba chladenia koláča
Nutričná hodnota: 399 kcal, 25,5 g tukov (8,8 g nasýtených), 7,1 g bielkovín, 36,6 g sacharidov, 21,8 g cukrov, 0,3 g soli, 2,1 g vlákniny
Jamie Oliver
Jamie Oliver o spolupráci s bamixom® hovorí:
"Som nadšený, že môžem spolupracovať so značkou bamix® a pomôcť ľuďom rýchlo pripraviť úžasné jedlá úplne od nuly. Tento geniálny vynález je skutočný pomocník, ktorého si budete chcieť nechať a je vyrobený tak, aby vydržal naveky. Svoj mixér bamix® mám doma v kuchyni vždy pri ruke a používam ho na veľa rôznych vecí, napr. na výrobu salsy, dresingu, voňavej karí pasty alebo pesta. Je to úžasný nástroj pre rýchlu prípravu čerstvého jedla plného chutí, a to s minimálnou námahou. Je to iná liga! "
Ingrediencie
- 750 g sliviek
- 500 g krehkého maslového cesta
- 30 g mandľové lupienky
- 20 g práškový cukor
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
MANDĽOVÁ NÁPLŇ
- 2 bio pomaranče (kôra)
- 2 bio citróny (kôra)
- 200 g masla izbovej teploty
- 200 g trstinového cukru (krupica)
- 200 g mletých mandlí
- 40 g hladkej múky, plus na posypanie
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžička mandľového extraktu
Pre dospelých pridaním polevy z likéru Limoncello dodáte ovocnej britskej klasike ešte viac talianskeho nádychu.
LIKÉROVÁ POLEVA
- 75 g práškového cukru
- 25 ml likéru Limoncello
Postup
- Slivky rozpoľte, odkôstkujte a potom vhoďte do misky s práškovým cukrom. Pridajte odtrhnuté lístky rozmarínu a nechajte spoločne so slivkami a cukrom 30 minút macerovať. Rúru predhrejte na 180 °C.
- Na prípravu mandľovej náplne najprv zmiešajte pomocou nástavca bamix® na šľahanie maslo s cukrom vo veľkej, hlbokej miske, potom pridajte vajíčka a došľahajte.
- Pridajte jemne nastrúhanú pomarančovú a citrónovú kôru, potom opatrne vmiešajte mandľový extrakt, mleté mandle a múku.
- Vyvaľkajte cesto na múkou posypanej doske tak, aby sa cesto zmestilo na plech na pečenie s rozmermi 25 x 35 cm a presahovalo na všetkých stranách mierne hore. Pečte v strede rúry 15 minút, alebo dozlatista.
- Vyberte plech a znížte teplotu v rúre na 160 °C. Rozotrite mandľovú náplň na cesto a navrch poukladajte slivky a mandľové lupienky.
- Dajte naspäť do rúry a pečte ďalších 30 minút alebo dozlatista. Potom vyberte a nechajte ho mierne vychladnúť.
- Suroviny na polevu zmiešajte v miske a dohladka pomocou bamix® zmixujte. Koláč pokvapkajte polevou a nakrájajte na kúsky.
Jamie Oliver – dalšie recepty
02. januára 2022
Recept na hummus podľa Jamieho Olivera
11. februára 2022
Thajské zelené kuracie kari podľa Jamieho Olivera
14. februára 2022
Losos a zelenina s pestom podľa Jamieho Olivera
14. februára 2022