Názov „vlašský šalát“ sa prekladá ako „taliansky šalát“ („vlašský“ je staré české slovo pre „taliansky“). Na tomto recepte však nie je absolútne nič talianskeho. V roku 1948 dedkovi komunisti nevzali len obchod, ale aj receptúru na vlašský šalát. Ale šunku nahradili proletárskou lacnou salámou, vypustili ryby a jablká, pridali varené zemiaky a utopili ho v množstve priemyselnej majonézy.
Pokiaľ vyskúšate pôvodný recept, budete prekvapený, aký je to obrovský rozdiel.
Obtiažnosť: jednoduchá
Príprava: 30 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie
- 200 g kvalitnej šunky od kosti
- 1 veľká cibuľa
- 3 filety zo sleďa
- 1 jablko
- 4–5 nakladaných uhoriek sladkokyslej chuti
- 1 malá plechovka hrášku
- 1 malá plechovka mrkvy
- ½ dl majonézy
- 1,5 dl šľahačky
Zálievka:
- 1 lyžička octu
- 4–5 kvapiek worčerstrovej omáčky
- štipka soli a čierneho korenia
Čo by sa vám mohlo hodiť na prípravu a servírovanie
Postup
1. Šunku nakrájajte na drobné plátky, jablká a uhorky na malé kúsky.
2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky.
3. Slede opláchnite a nakrájajte na malé kúsky.
4. Všetky suroviny vložte do veľkej šalátovej misy.
5. V stredne veľkej miske zmiešajte ocot, soľ, čierne korenie a worčestrovú omáčku. Túto zmes starostlivo vmiešajte do šalátu. V prípade potreby prisypte trochu cukru.
6. Pridajte majonézu a šľahačku.
Hotový šalát prikryte a nechajte v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny.
Ďalšie inšpirácie na chuťovky
07. januára 2022
Šalát s hruškou, gorgonzolou a karamelizovanými vlašskými orechmi
13. februára 2022
Crostini s nadýchanou nátierkou z kozieho syra, ochutenou orechmi
20. februára 2022