Grilovaný ananás
Ugrilujte si ananás
Toto ovocie je nielen skvelou prílohou ku grilovanému mäsu, ale zafunguje aj ako vynikajúci dezert. Zrelé ovocie je sladké samo o sebe, preto s cukrom budeme šetriť, prípradne ho nemusíte vôbec použiť.
Ingrediencie a postup
- 1 menší zrelý ananás
- lyžička škorice
- olivovový olej alebo prepustené maslo
- veľká lyžica trstinového cukru (nemusí byť)
- kvalitné čierne korenie
1. Naporcujte ananás na koliečka alebo podlhovasté plátky, cca 1 cm hrubé, vyrežte tvrdý stred.
2. Grilovaciu panvicu potrite olejom alebo na nej rozpusťte oriešok masla a plátky ľahko osmažte z oboch strán, cca 2 minúty jedna strana.
3. Plátky ananásu dajte na tanier, ešte horúce posypte škoricou, prípadne jemne cukrom. Môžete vyskúšať aj kombináciu s čiernym korením, ktorého chuť s ananásom veľmi zaujímavo rezonuje.
Vyšľahaný tvaroh
Ušľahajte si tvaroh
Plnotučný, najlepšie farmársky tvaroh, len osolený alebo napríklad ešte s pažítkou či inou čerstvou bylinkou, je lahôdkou sám o sebe, samozrejme slanou. Rovnaký tvaroh vyšľahaný so žltkom a pár ďalšími prísadami sa premení na skutočnú delikatesu, ktorá spoľahlivo zaženie vaše hriešne chúťky na sladké.
Ingrediencie a postup
- 250 g farmársky tvaroh (alebo aspoň plnotučný, netermizovaný)
- 1 žltok
- 1 lyžice plnotučného mlieka
- 1 vanilkový cukor (nie vanilinový!)
- 1 lyžička javorového sirupu
- hrsť sekaných orechov
- hrsť hrozienok
1. Žltok vyšľahajte s vanilkovým cukrom.
2. K napenenej zmesi pridajte tvaroh, zalejte mliekom a pomocou ručného šľahača alebo tyčového mixéra so šľahacím nastavcom vyšľahajte jemný krém.
3. Vmiešajte sirup, hrozienka a orechy a môžete začať maškrtiť.
Čerstvá mrkva
Nastrúhajte si čerstvú mrkvu
Môj obľúbený recept zo starej kuchárky Francúzska domáca kuchyňa na základnú úpravu strúhanej mrkvy sa nazýva Mrkva z Quercy. Z nastrúhanej karotky, pár lyžíc dobrého oleja, jednej cibule a čierneho kroenia si pripravíte lahodný šalát sladkastej chuti. Keď budete chcieť trocha zhrešiť, primiešajte veľkú lyžicu kvalitnej majonézy
Ingrediencie a postup
- 500 g mrkvy
- 1 malá cibuľa
- hrsť zeleného petržlenu
- 6 lyžíc olivového oleja
- 2 lyžice vinného octa
- štipka čierneho korenia
- štipka soli
- poprípade 1 polievková lyžica majonézy
1. Surovú mrkvu ošúpte a nastrúhajte na jemné rezančeky.
2. Cibuľu aj vňať petržlenu nasekajte na drobno a pridajte k mrkve, spoločne s olejom a octom a čiernym korením.
3. Premiešajte, pri miešaní by šalát mal začať "mľaskať". Keď sa tak nedeje, pridajte ešte olej.
4. Pokiaľ chcete ľahko zhrešiť, tak namiesto 6 lyžíc oleje pridajte len 2 lyžice a k nim vrchovatú lyžicu kvalitnej majonézy.