Tohto roku to zase vyzerá na rýdzo rodinnú Veľkú noc, tak prečo nezahájiť grilovaciu sezónu o niečo skôr? Je jedno, či vaša grilovačka prebehne na terase, balkóne alebo v záhrade.
V dôsledku celoštátnych obmedzení pohybu na strane jednej a priaznivej predpovedi počasia na strane druhej si myslíme, že už skrátka nastal čas prevetrať svojho spoločníka alebo si rovno zaobstarať nového a hlavne vyskúšať horúce novinky v receptoch.
Čo tak si ugrilovat českého Přeštíka?
Oproti moderným plemenám, pri ktorých sa šľachtitelia snažia dosiahnuť čo najviac chudého mäsa, české přeštické si zachovává šťavnatosť a vynikajúcu chuť bravčového. Je jemne prerastané, akoby mramorované, kuchári hovoria mliečne mäso a spravidla považujú za výhodu, že nie je suché – je preto ideálne na minútky i na gril, na panvicu nie je vôbec potrebné pridávať žiaden tuk.
Nielen že si pochutnáte, ale ešte tak prispejete k záchrane tohto plemena, ktoré sa v Čechách začalo šľachtiť v 2.poloci 19 storočia. To nie je protirečenie. Přeštické čiernostrakaté prasa totiž nie je atraktívne pre veľkochov. Čím viac nás, milovníkov mäsa z přeštíka bude, tým väčšia bude aj snaha chovateľov uspokojiť ponuku a přeštíka zaradiť do chovu...
Ingrediencie
- bravčové kotlety z přeštíka
- - kampotské čierne korenie
- - soľ Fleur de Sel
Postup
1. Kotlety z přeštíka nechajte vybalené cca 30min temperovať a "nadýchať".
2. Zatiaľ si pripravte gril alebo grilovaciu panvicu, tuk tentokrát nepotrebujete. Ideálny je grilovací kameň alebo liatinová doska - tuk tak nebude odkvapkávať a využije sa na grilovanie mäsa.
3. Najprv kotlety opečte z boku "na stojáka" na strane tukovej vrstvy, tým zároveň přeštík pustí vlastný tuk, na ktorom tak budete grilovať obe strany.
4. Grilujte do zlata, každej strane kotletky budí stačiť bohate 3 minúty, mäso si tak zachová svoju jedinečnú šťavnatosť.
5. Pak nechajte mäso cca 2 minútky oddýchniť - šťava sa tak vráti zo stredu mäsa do okrajov ktoré sú teplom stiahnuté.
6. A to najlepšie samozrejme na koniec – osoľte neobyčajnou soľou Fleur de Sel, ktorá má vynikajúcu jemnú chuť a ideálnu štruktúru na hotový steak. Okoreňte čiernym korením z Kampoty, ktorý čerstvo pomeliete v mlynčeku a pokiaľ chcete okúsi najvyšší stupeň slasti, prihoďte si na každé sústo ešte po jednom zrnku fermentovaného kampotského korenia. A verte, že rozdiel spoznáte na prvé zakusnutie.
Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania
23. apríla 2022
Pstruh na grile s cesnakovo-horčicovým dresingom
20. februára 2022
Smotanový dip s kôprom a orechami
09. októbra 2024