Pstruh na grile s cesnakovo-horčicovým dresingom

08. januára 2022
Pstruh na grile s cesnakovo-horčicovým dresingom
Grilovaná ryba je nielen výborné a ľahké letné jedlo, navyše je za chvíľku hotové. Svoj obľúbený recept nám na základe našej Grilovacej výzvy poslala Anna Pavlačková z Považia.

Počet porcií: 2

špeciálne grilovacie kliešte (mriežku) alebo grilovací stojan na ryby

Pstruh na grile s cesnakovo-horčicovým dresingom

Anna z Nemšovej nám napísala: „Grilovanie v teplých dňoch je u nás obľúbené, najmä ak je možné na prírodnom kameni. Čo grilujeme? Od tradičného oštiepku s brusnicami až po ryby." My sme si z jej tipov vybrali pstruha so zaujímavým dresingom a šalátom.

Ingrediencie

2 čerstvé, vypitvané pstruhy

1 citrón (bio)

2 väčšie strúčiky cesnaku

2 oriešky masla

1 hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

1/2 lyžičky hrubozrnnej soli

1/2 lyžičky sušeného alebo vetvička čerstvého rozmarínu

popr. grilovacie korenie, čerstvá bazalka, soľ


na šalát:

citrón

zmes listových šalátov

rukola

opečené slnečnicové semienka

olivový olej

soľ

na cesnakovo-horčicový dresing:

4 polievkové lyžice horčice

1,5 polievkové lyžice medu

1 lyžica balsamico ocot alebo krém

1/2 lyžičky soli

1 strúčik cesnaku

250 ml olivového oleja

60 ml citrónovej šťavy (asi 1,5 citróna)

Postup

1. Najprv si pripravte dresing zmiešaním všetkých ingrediencií, cesnak prelisujte. 

2. Potom príde na rad koreniaca zmes, ktorú na záver griovania votrite do každého pstruha. Zmiešajte prelisovaný cesnak s hrubozrnnou soľou, šťavou z 1/2 citróna a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, môžete pridať aj bazalku.

3. Každého pstruha zvnútra ľahko osoľte, posypte rozmarínom (alebo vložte vetvičku čerstvého), pridajte koliesko citróna, a to vrátane kôry, a oriešok masla.

4. Grilujte v kliešťach na ryby alebo na špeciálnej mriežke či stojane na priamom ohni približne 10 - 15 minút z každej strany, kým nie je koža pstruhov zlatistá a chrumkavá.

5. Nakoniec potrite rybky zvnútra i zvonka pripravenou koreniacou zmesou.

6. Podávajte s mixom zelených šalátov, ktorý dochutíte soľou, olivovým olejom, citrónovou šťavou zo zvyšnej polovice citróna a opečenýi slnečnicovými semienkami. Dresing servírujte v miske zvlášť, aby ryba zostala chrumkavá aj na tanieri.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY