Elegancia francúzskej kuchyne
Slimáky s cesnakovým maslom, chladené ustrice na striebornom podnose či maslový croissant s lahodnou horkou čokoládou. Francúzsko je právom považované za kolísku vychýrenej gastronómie, ktorá bez váhania roztancuje všetky vaše chuťové poháriky. A nie je sa čomu čudovať!
Francúzska kuchyňa je súhrou nielen kvality surovín, ale tiež prípravy. Bez skvelého hrnca, na ktorý sa môžete spoľahnúť, pravú francúzsku cibuľačku len ťažko uvaríte. Práve preto mladý Francis Staub pred 50 rokmi v pohraničnom Alsasku založil dielňu, ktorá si kládla za cieľ priniesť milovníkom jedla kvalitný riad, ktorý nebude len nenahraditeľným pomocníkom v každej kuchyni, ale tiež designovou ikonou stolovania.
Značka Staub robí už po generácie radosť kuchárom aj kuchárkam po celom svete. Je súčasťou profesionálnych kuchýň vychýrených michelinských podnikov, ale nechýba ani na klasickom rodinnom stole. Svoj jednoduchý design si už od samotného založenia drží stále rovnaký, čo robí z liatinových panvíc, hrncov a zapekacích misiek nezameniteľné symboly francúzskej elegancie.
Dodnes sa riad Staub vyrába v tradičných francúzskych dielňach. Surová oceľ je odlievaná do originálnych a jedinečných pieskových foriem, ktoré sú určené len na jedno jediné použitie. Každý kus je teda originál, ktorý od počiatočného odliatia po záverečné farbenie absolvuje až 100 čiastkových krokov. Napríklad o dokonalosť jedného hrnca Cocotte sa stará spolu 25 párov rúk. Unikátnosť značky Staub tkvie teda nielen v tradícii, ale predovšetkým v kvalite a precíznosť spôsobov výroby každého produktu.
Z rúry priamo na stôl
Liatina je nestarnúci materiál, na ktorý nedali dopustiť ani naše prababičky. Ide o zliatinu železa a uhlíka, ktorá si veľmi dobre rozumie s vysokými teplotami a nezľakne sa ani náhlych teplotných výkyvov. Riad Staub preto veľmi dobre funguje a potom, čo ste s varením hotový a čakáte, kým sa ako rodina zídete pri jednom stole. Pečenú zeleninu priamo z rúry môžete začať servírovať aj o pár desiatok minút neskôr bez zbytočných obáv, že by snáď pokrm stratil požadovanú teplotu. Hrnce Staub sú vhodné na akúkoľvek prípravu. Môžete s nimi pracovať na indukcii, na plynových kameňoch alebo ich jednoducho vložiť do rúry. Nemusíte sa báť skutočne ničoho. S trochou praxe zvládnete v jednom univerzálnom hrnci pripraviť pečený, dusený a aj grilovaný pokrm.
Okrem skvelej tepelnej vodivosti sa materiál pýši aj vysokou odolnosťou, ktorá – pokiaľ je navyše podporená vrstvou smaltovanej ochrany – robí z riadu takmer nezničiteľných a nesmrteľných kuchynských pomocníkov. Liatinový pekáč či liatinový hrniec sa preto vďaka svojim výnimočným vlastnostiam ihneď stane nenahraditeľný superhrdina vašich kulinárskych pokusov.
Kúzlo riadu Staub však prichádza pri odkrytí robustnej pokrievky. Tá je totiž vybavená množstvom drobných hrotov, ktoré zaručujú, aby stúpajúca para počas varenia naspäť pozvoľna stekala do hrnca, čím sa liatinový hrniec Staub sám stará, aby bol pokrm pravidelne a dostatočne podlievaný. Dážď plný chuti teda nevyjde nazmar, ale naopak ostáva v jedle a povyšuje váš gastronomický počin na novú úroveň.
Symbióza praktickosti a vycíbrenosť designu
Elegancia francúzskej kultúry sa odráža aj na samotnom vzhľade liatinového riadu značky Staub. Hoci vo svojej ponuke produktov značka ukrýva aj jemné a menej výrazné farebné prevedenie, známa je predovšetkým vďaka sýtym a nápaditým odtieňom hrncov, mís alebo tiež pekáčov s pokrievkou. Funkčnú prednosť liatinového materiálu teda prepája spoločne s francúzskym citom pre detail, čím vzniká originálny a ikonický produkt, ktorý vďaka svojmu jedinečnému designu bude pýcha vašej kuchyne.
Kráľovská modrá, krvavo červená, tmavo zelená či exkluzívna citrónová žltá, ktorá vznikla pri príležitosti 50. výročia vzniku značky. Čoskoro sa na nich môžete tešiť aj v našich predajniach a v e-shope. Vyberte si svoj obľúbený odtieň a urobte si radosť zakaždým, keď budete pripravovať obľúbený pokrm vašej rodiny. Riad Staub sa stane nenahraditeľnou súčasťou nedeľňajších obedov, s ktorým bude varenie skutočným zážitkom.
Čo si pripraviť v tejto nadčasovej klasike?
07. januára 2022 Zdeněk Pohlreich
Kurča podľa Zdeňka Pohlreicha
06. novembra 2023
Krémová polievka z pečeného cesnaku
15. apríla 2024