Vláčna vianočka s brusnicami

08. januára 2022
Vláčna vianočka s brusnicami
Neviete ako na pletenú vianočku? Pozrite sa, ako ju robí lektorka našej prémiovej školy varenia Gourmet Academy, známa pekárka a cukrárka Edita Paulusová. 
Vláčna vianočka s brusnicami

Pletená vianočka jedna báseň podľa Edity Paulusovej

Ingrediencie

na cesto:

  • 40 g droždia
  • 200-250 ml teplého mlieka
  • 150 g krupicového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • kôra z bio citróna
  • štipka muškátového orieška
  • štipka soli
  • semienka z 1/2 vanilkového struku
  • 2 vajcia
  • 80 g mandľových plátkov
  • 125 g rozpusteného masla (nie horúce)
  • 50 g brusníc
  • 30 ml rumu

na ozdobenie:

  • 1 vajce
  • 20 g mandľových plátkov namočených vo vlažnej vode (pri pečení si zachovajú peknú farbu)

na dokončenie

  • 30 g masla
  • rum z namočených brusníc
  • cukor múčka na posyp

Postup

1. Hneď na začiatku práce namočte brusnice do rumu. Až potom si začnite pripravovať kvások.

2. Droždie rozdrobte do 150 ml teplého mlieka, pridajte lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky a nechajte kvások na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút).

3. Do kvásku potom postupne primiešajte zvyšok surovín vrátane rozpusteného masla. 

4. Teplé mlieko do cesta prilievajte podľa potreby.

5. Brusnice primiešajte úplne nakoniec.

6. Cesto riadne prepracujte do nelepivej a veľmi jemnej konzistencie, najlepšie v kuchynskom robotovi.

7. K práci s kysnutým cestom použite hnetací hák, ktorý dokáže cesto prepracovať tak, aby bolo jemné a nelepivé zároveň.

Kuchynského robota najprv nastavte na nízku rýchlosť, po počiatočnom premiešaní preraďte na strednú.

8. Hneď ako je cesto hotové, jeho povrch ľahko poprášte múkou, prikryte utierkou a vložte do rúry, vyhriatej na 45 °C , kde ho nechajte cca 40 min zrieť.

9. Po vykysnutí si na pomúčenej doske nakrájajte z cesta šesť väčších a štyri menšie bochníky .

10. Vyvaľkajte ich na jednotlivé pramienky, ktoré potom zapletajte do dvoch menších vianočiek následujúcim spôsobom:

Pletenie vianočky

Editas Paulusová, vyvaľkanie prameňov na zapletanie vianočky.

Editas Paulusová, založenie prameňov pre zapletenie dolnej časti vianočky.
Editas Paulusová, zapletanie dolnej časti vianočky.
Editas Paulusová, zapletanie hornej časti vianočky.

11. Obe vianočky dajte vedľa seba na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľku kysnúť (5–10 minút).

12. Z mandlí vylejte vodu a poskladajte ich na vajcom potretý povrch vianočiek.

Vianočka s mandľami a brusnicami - recept podľa Edity Paulusovej

13. Pečete ich v predhriatej rúre na 165 °C cca 40 minút podľa typu vašej rúry. Upečené otestujte špajlou. Keď na špajli neostane žiadne cesto, vianočka je hotová a je možné ju vybrať z rúry.  

Recept na vianočku podľa Edity Paulusovej: ešte horúcu potrite rozpusteným maslom a rumom.

14. Ešte horúce vianočky potrite rozpusteným maslom a rumom, ktorý ste zliali z brusníc.

15. Nakoniec vianočky posypte práškovým cukrom. Vianočka sa tým uzavrie a zostane vláčna.

Recept na vianočku podľa Edity Paulusovej: pocukrujte ju ešte teplú, bude tak menej vysychať.

Baví vás pečenie?  Cukrárské kurzy v našej prémiovej škole varenia Gourmet Academy vás nadchnu, môžete ich kúpiť tiež ako darček.

Editine recepty vás nadchnú nielen na Vianoce, v ktoromkoľvek ročnom období si podľa nich pripravíte výborné zákusky ku káve alebo čaju. Vyskúšajte napríklad Linecké košíčky so slivkovou náplňou a čokoládovým krémom alebo Kakaové sušienky s višňovou marmeládou.

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY