Pletená vianočka jedna báseň podľa Edity Paulusovej
Ingrediencie
na cesto:
- 40 g droždia
- 200-250 ml teplého mlieka
- 150 g krupicového cukru
- 500 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- kôra z bio citróna
- štipka muškátového orieška
- štipka soli
- semienka z 1/2 vanilkového struku
- 2 vajcia
- 80 g mandľových plátkov
- 125 g rozpusteného masla (nie horúce)
- 50 g brusníc
- 30 ml rumu
na ozdobenie:
- 1 vajce
- 20 g mandľových plátkov namočených vo vlažnej vode (pri pečení si zachovajú peknú farbu)
na dokončenie
- 30 g masla
- rum z namočených brusníc
- cukor múčka na posyp
Postup
1. Hneď na začiatku práce namočte brusnice do rumu. Až potom si začnite pripravovať kvások.
2. Droždie rozdrobte do 150 ml teplého mlieka, pridajte lyžicu cukru a lyžicu hladkej múky a nechajte kvások na teplom mieste vzísť (cca 10-15 minút).
3. Do kvásku potom postupne primiešajte zvyšok surovín vrátane rozpusteného masla.
4. Teplé mlieko do cesta prilievajte podľa potreby.
5. Brusnice primiešajte úplne nakoniec.
6. Cesto riadne prepracujte do nelepivej a veľmi jemnej konzistencie, najlepšie v kuchynskom robotovi.
7. K práci s kysnutým cestom použite hnetací hák, ktorý dokáže cesto prepracovať tak, aby bolo jemné a nelepivé zároveň.
Kuchynského robota najprv nastavte na nízku rýchlosť, po počiatočnom premiešaní preraďte na strednú.
8. Hneď ako je cesto hotové, jeho povrch ľahko poprášte múkou, prikryte utierkou a vložte do rúry, vyhriatej na 45 °C , kde ho nechajte cca 40 min zrieť.
9. Po vykysnutí si na pomúčenej doske nakrájajte z cesta šesť väčších a štyri menšie bochníky .
10. Vyvaľkajte ich na jednotlivé pramienky, ktoré potom zapletajte do dvoch menších vianočiek následujúcim spôsobom:
Pletenie vianočky
11. Obe vianočky dajte vedľa seba na plech s papierom na pečenie a nechajte ich ešte chvíľku kysnúť (5–10 minút).
12. Z mandlí vylejte vodu a poskladajte ich na vajcom potretý povrch vianočiek.
13. Pečete ich v predhriatej rúre na 165 °C cca 40 minút podľa typu vašej rúry. Upečené otestujte špajlou. Keď na špajli neostane žiadne cesto, vianočka je hotová a je možné ju vybrať z rúry.
14. Ešte horúce vianočky potrite rozpusteným maslom a rumom, ktorý ste zliali z brusníc.
15. Nakoniec vianočky posypte práškovým cukrom. Vianočka sa tým uzavrie a zostane vláčna.
Baví vás pečenie? Cukrárské kurzy v našej prémiovej škole varenia Gourmet Academy vás nadchnu, môžete ich kúpiť tiež ako darček.
Editine recepty vás nadchnú nielen na Vianoce, v ktoromkoľvek ročnom období si podľa nich pripravíte výborné zákusky ku káve alebo čaju. Vyskúšajte napríklad Linecké košíčky so slivkovou náplňou a čokoládovým krémom alebo Kakaové sušienky s višňovou marmeládou.
04. januára 2022
Linecké košíčky so slivkovou náplňou a čokoládovým krémom
15. februára 2022