Tekvicová polievka s chilli

01. novembra 2022
Tekvicová polievka s chilli
Jednoduchá jesenná polievka, ktorá zasýti a zahreje zvnútra aj zvonku.

Príprava:
cca 55 minút, z toho 35 minút pečenie tekvice
Počet porcií: 5–7
Tekvicová polievka s chilli

Ingrediencie

  • 1 veľká tekvica Hokaido
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smotany na varenie
  • 1 zväzok tymiánu
  • ½ malé chilli papričky
  • 50 g nastrúhaného parmezánu
  • soľ, čierne korenie

Servírovanie:

  • 50 g tekvicové semienka
  • 6 plátkov tekvicového chleba
  • olivový olej

Postup

1. Tekvicu dôkladne umyte, dajte celú na plech alebo pekáč do rúry a pečte pri teplote cca 180 °C asi 35–40 minút.

2. Až bude tekvica mäkká, vyberte ju z rúry, nechajte ľahko vychladnúť, potom opatrne nožom rozkrojte napoly (pozor na unikajúcu paru zvnútra!) a lyžicou vyberte semienka a vyhoďte ich. Tekvicu nakrájajte na kusy do väčšieho hrnca a zalejte zeleninovým vývarom

3. Potom rozmixujte tyčovým mixérom a znovu pomaly priveďte k varu za občasného premiešania. 

4. Odstavte z platne, pridajte smotanu, parmezán, tymian a chilli, potom opäť rozmixujte. Nakoniec dochuťte soľou a čiernym korením. 

5. Na panvici si rozohrejte olivový olej a opečte tekvicové semienka spoločne s tekvicovým chlebom nakrájaným na malé kocky. Opečenou zmesou ozdobte jednotlivé porcie polievky pred servírovaním.

Ďalšie recepty z tekvice

Ďalšie recepty z tekvice

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY