Príprava: cca 55 minút, z toho 35 minút pečenie tekvice
Počet porcií: 5–7
Ingrediencie
- 1 veľká tekvica Hokaido
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na varenie
- 1 zväzok tymiánu
- ½ malé chilli papričky
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- soľ, čierne korenie
Servírovanie:
- 50 g tekvicové semienka
- 6 plátkov tekvicového chleba
- olivový olej
Postup
1. Tekvicu dôkladne umyte, dajte celú na plech alebo pekáč do rúry a pečte pri teplote cca 180 °C asi 35–40 minút.
2. Až bude tekvica mäkká, vyberte ju z rúry, nechajte ľahko vychladnúť, potom opatrne nožom rozkrojte napoly (pozor na unikajúcu paru zvnútra!) a lyžicou vyberte semienka a vyhoďte ich. Tekvicu nakrájajte na kusy do väčšieho hrnca a zalejte zeleninovým vývarom.
3. Potom rozmixujte tyčovým mixérom a znovu pomaly priveďte k varu za občasného premiešania.
4. Odstavte z platne, pridajte smotanu, parmezán, tymian a chilli, potom opäť rozmixujte. Nakoniec dochuťte soľou a čiernym korením.
5. Na panvici si rozohrejte olivový olej a opečte tekvicové semienka spoločne s tekvicovým chlebom nakrájaným na malé kocky. Opečenou zmesou ozdobte jednotlivé porcie polievky pred servírovaním.
Ďalšie recepty z tekvice
18. októbra 2024
Tekvicová polievka podľa Jamieho Olivera
23. septembra 2024 Josef Maršálek
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
09. októbra 2024
Pikantné tekvicové chutney
12. februára 2022