Inšpirujte sa na víkend jednoduchým, ale o to chutnejším receptom, ktorého príprava vám nezaberie mnoho času a navyše vám môžu pomáhať aj deti. Ugrilované budete mať za necelých 10 minút.
Pretože doba praje domácemu, či už susedské alebo čisto rodinnému grilovaniu – či už na záhrade či na terase, na dvore, v parku alebo na balkóne, zahájujeme inšpiratívnu sériu jednoduchých receptov, ktoré sa hodia na každý gril.
Tento recept v základe pochádza od tých najpovolanejších odborníkov na grilovanie, z firmy Weber. Okrem grilu budete potrebovať špízové ihly – kovové či bambusové alebo aspoň drevené špajle. Pamätajte však na to, že tie drevené aj bambusové musíte pred použitím najmenej 30 minút namočiť do vody.
Mäsové špízy s paradajkami a avokádovým dipom
Počet porcií: 4–6 ihiel
Príprava: do 20 minút
Pretože doba praje domácemu, či už susedské alebo čisto rodinnému grilovaniu – či už na záhrade či na terase, na dvore, v parku alebo na balkóne, zahájujeme inšpiratívnu sériu jednoduchých receptov, ktoré sa hodia na každý gril.
Tento recept v základe pochádza od tých najpovolanejších odborníkov na grilovanie, z firmy Weber. Okrem grilu budete potrebovať špízové ihly – kovové či bambusové alebo aspoň drevené špajle. Pamätajte však na to, že tie drevené aj bambusové musíte pred použitím najmenej 30 minút namočiť do vody.
Mäsové špízy s paradajkami a avokádovým dipom
Počet porcií: 4–6 ihiel
Príprava: do 20 minút
Ingrediencie
na dip:
- 1 avokádo
- 1 uhorka
- 4 lyžice kyslej smotany
- 1 jarná cibuľka nakrájaná na kolieska
- 4 lyžice čerstvého nasekaného kôpru
- šťava z jednej limetky
- trocha chilli omáčky
- morská soľ
špízy:
- 300 g chudého mäsa (hovädzia sviečkova, morčacie alebo kuracie prsia, bravčová panenka) nakrájeného na kocky cca 3 cm
- 24 ks koktejlových paradajok
- olej
TIP: špízy môžete podľa svojej chuti doplniť napríklad aj o papriku alebo batáty
marináda na mäso (korenie)
- 1 lyžička prelisovaného cesnaku
- 1 lyžica horčice a mletého chilli
- ½ lyžice sladkej papriky
- ½ lyžice mletého koriandra
- ½ lyžice mletej rímskej rasce
- ½ lyžice hrubozrnnej soli
Postup
Najprv si pripravte dip:
- Vyberte dužinu z avokáda. Olúpte a nahrubo nakrájajte uhorku.
- V mixéri rozmixujte dužinu avokáda a nakrájanú uhorku spoločne s kyslou smotanou a ostatnými surovinami na dip. Len chilli omáčku primiešajte až do hotovej zmesi, ktorú tiež až podľa chuti osoľte.
- Dip nalejte do misky a nechajte ho zakrytý v chlade uležať zhruba do doby, kým začnete grilovať mäso. Pri podávaní by mal mať izbovú teplotu.
Špízy si pripravte následovne:
- V miske rozmixujte zmes prísad. Pridajte kocky mäsa a miešajte, kým nebudú rovnomerne pokryté korením.
- Striedavo napichujte mäso a paradajky na špízy. Mäso aj paradajky rovnomerne potrite ľahko olejom.
- Rozpáľte gril na stredný priamy žiar (175–230 °C). Grilovací rošt očistite kefkou.
- Špízy grilujte za občasného otočenia, so zavretým poklopom, kým nie sú hotové, čo je asi 8 minút pre medium (stredne prepečené) hovädzie a plne upečené hydinové, bravčové nechajte na grile aspoň 12 minút.
- Mäso vezmite z grilu a podávajte horúce, spoločne s omáčkou. Vhodnou prílohou môže byť jazmínová alebo basmati ryža.
Ďalšie recepty pre milovníkov grilovania
13. februára 2022
Slaninová marmeláda – hriešne dobrá pochúťka, na ktorej budete závislý
20. februára 2022
Smotanový dip s kôprom a orechami
23. apríla 2022
Pstruh na grile s cesnakovo-horčicovým dresingom
13. februára 2022