Čas prípravy: cca 50 minút + čas na ztuhnutie
Suroviny zodpovedajú veľkej koláčovej forme s priemerom 29,5 cm
Ingrediencie
na základ:
- 200 g hladká múka
- 100 g cukor krupica
- 110 g maslo
- 20 g kakao
- 1 g soľ
- 1 g škorica
- 10 g rum
- olej na vymazanie formy
pena:
- 350 g ovocné pyré
- 250 g kyslá smotana
- 250 g smotana na šľahanie 33%
- 50 g cukor krupica
- 10 g vanilkový cukor
- 120 g biela čokoláda
- 10 g želatína v plátkoch
na limetkové želé:
- 200 g vody
- 40 g šťava z limetky
- 1 bio limetka
- 40 g cukor krupica
- 10 g vanilkový cukor
- 10 g med
- 3 g agar
na dokončenie:
- 300 g čerstvého ovocia zo záhrady
Postup
1. Na pečený základ zmiešajte v mise alebo v kuchynskom robote všetky sypké suroviny na cesto a maslo a vytvorte základ na posýpku.
2. Rum pridajte úplne nakoniec a krátko zamiešajte v robote alebo pokračujte ručným hnetením, kým nedostanete dokud nedostanete rovnomerne veľké kúsky.
3. Takto pripravenú zmes natlačte do koláčovej formy, ktorú sme predtým dobre vytreli olejom. Vyplňte celú formu.
4. Pečte v rozohratej rúre pri 170 °C asi 20–25 minút, do krehka. Nechajte úplne vychladnúť.
5. Potom si pripravte ovocnú penu. Pyré pripravíte z čerstvého ovocia, ktoré máte k dispozícii tak, že ho rozmixujete pomocou stolného alebo tyčového mixéra. Malo by chuťovo doplňať čerstv ovocie, ktoré použijete na dokončenie.
6. Želatínu nechajte nabobtnať v studenej vode.
7. Ovocné pyré, cukor a vanilkový cukor priveďte k varu, odstavte a do horúcej zmesi pridajte odkvapkanú želatínu. Potom všetko nalejte na bielu čokoládu a nechajte 2–3 minúty povoliť.
8. Pridajte kyslú smotanu a tyčovým mixérom či stolným blenderom rozmixujeme dohladka.
9. Túto hmotu dajte do chladničky na 10–15 min. krátko vychladnúť. Potom do nej opatrne zamiešajte do pevna vyšľahanú šľahačku. Hustnúcu zmes nalejte na upečený a úplne vychladnutý základ a dajte do chladničky stuhnúť.
10. V malom hrnci zmiešajte všetky ingrediencie na limetkové želé a priveďte k varu. Varte cca 1 minútu.
11. Zložte z platničky, vmiešajte limetkovú šťavu a na záver ešte limetkovú kôru.
12. Túto zmes nalejte do malej misky, ktorú ste predtým vypláchli studenou vodou. Mala by mať výšku asi 1 cm. Nechajte v chladničke stuhnúť. Potom ju opatrne vyklopte a nakrájajte na svieže zelené kocky.
13. Úplne na záver koláč prizdobte ovocím zo záhrady a pripravenými kockami želé a servírujte.
Ďalšie recepty cukrára Josefa Maršálka
23. septembra 2024 Josef Maršálek
Tekvicová torta s mliečnou čokoládou podľa Pepu Maršálka
16. februára 2022 Josef Maršálek
Sviatočná torta s čerstvým ovocím podľa Josefa Maršálka
12. januára 2022 Josef Maršálek