Voňavý koláč nielen na sobotu. Samozrejme ide upiecť aj z kúpeného lístkového cesta, ale ak skúsite raz urobiť domáce maslové, spoznáte ten rozdiel na prvé uhryznutie.
Počet porcií: 6 až 8
Príprava: 30 min
Odležanie cesta: aspoň 60 minút
Doba pečenia: 40 min.
Ideálna na pečenie je forma určená priamo na tento typ francúzskeho koláča, ale ľahko si ho upečiete aj v inej kvalitnej koláčovej forme. Pokiaľ vaša forma neumožňuje prácu na priamom ohni, karamel si pripravte zvlášť.
Ingrediencie
Lístkové cesto:
200 g múky
100 g masla
štipka soli
1 žĺtok
5 cl vody
Plnka:
6 až 8 jabĺk (podľa veľkosti)
200 g cukru
80 g masla
Postup
Cesto:
- Maslo nakrájajte na malé kúsky a prstami premieste s múkou a soľou, kým sa nespoja. Pridajte žĺtok a vodu a spracujte na hladké jemné cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň hodinu odležať.
- Náplň:
- Jablká ošúpte a nakrájajte na šestinky; vykrojte stopky a jadierka.
- Do formy vysypte 170 g cukru a za stáleho miešania nechajte skaramelizovať na sporáku.
- Po častiach pridávajte 50 g masla. Nechajte niekoľko minút prevariť, kým sa karamel s maslom nespoja. Odstavte zo sporáka a začnite vkladať jablká.
Prvú vrstvu jabĺčok oblou stranou ku dnu nádoby a ďalšiu vrstvu oblou stranou nahor tak, aby druhá vrstva zaplnila medzery v spodnej.
Jablká stlačte k sebe, posypte s ostávajúcim cukrom a poukladajte plátkami masla, ktoré vám zostalo (cca 30 g)
Z cesta vyvaľkajte plát, ktorým zakryte jablká. Kraje cesta vtlačte po obvode formy smerom nadol.
Vložte do rúry predhriatej na 180 ° C a pečte 40 minút. Pred vyklopením koláča z formy ho nechajte 5 min. odležať.
Tip: lístkové cesto môžete nahradiť cestom odpalovaným.