V kuchyni s nadhľadom
Pravdepodobnosť, že by varili stále dookola to isté, striktne sa držali receptu, starostlivo odmeriavali tekutiny na mililitre a jednotlivé kúsky vianočného pečiva by boli jeden ako druhý, je skutočne minimálna. Možno preto, na niekoho môžu pôsobiť niekedy ľahkovážne, ale zdanie klame.
Omnoho väčšia zábava, lepšie než jasne dané pravidlá, je pre sangvinika improvizácia. A tak svojím hravým, trochu bláznivým až ľahkovážnym prístupom, ktorý ide ruka v ruke so skúsenosťami v oblasti gastronómie, ohromujú a nadšene vítajú hostí, kedykoľvek je to možné. Tí si môžu rozkázať takmer čokoľvek, pretože sangvinici milujú výzvy.
Ale aj keby to boli len obyčajné špagety s paradajkovou omáčkou, dostanú k nim ešte poctivú porciu dobrej nálady. A takého jedla sa nikdy neprejete.
Pražma s horčicovo-kôprovou omáčkou
Sangvinici sa v kuchyni cítia ako ryba vo vode. Tento recept, pri ktorom sa môžu odviazať z háčika, ako by bol stvorený priamo pre nich...
Ingrediencie
Na rybu:
- 2 x pražma
- 1 citrón
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- himalájska soľ podľa chuti
- 1-2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička čerstvého sekaného kôpru
Bylinkový preliv:
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžičky hrubozrnnej horčice
- 4 lyžice čerstvého narezaného kôpru
- 100 ml kvalitného suchého bieleho vína
- 2 lyžice sekaného hladkolistého petržlenu
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- himalájska soľ podľa chuti
- 1 lyžička studeného masla
Petržlenové zemiaky:
- 600 g horúcich uvarených zemiakov
- 1 hrsť sekaného hladkolistého petržlenu
- 100 ml smotany na šľahanie
- soľ podľa chuti
Postup
- K zemiakom pridajte soľ, studenú smotanu a petržlen.
- Všetko opatrne premiešajte vareškou, aby sa zemiaky obalili.
- Udržujte ich potom v teple.
- Z vypitvaných rýb odstráňte šupiny, ryby opláchnite a osušte. Do brušnej dutiny vložte po lyžičke narezaného petržlenu a kôpru, plátok masla a citrónu a osoľte. Rovnako tak osoľte aj kožu.
- Na nepriľnavej panvici rozpáľte olej a mäso opekajte z oboch strán, až dozlatista, kým sa začne ľahko oddeľovať od kosti. Dajte dole z ohňa a uložte do tepla.
- Do rybieho výpeku prilejte víno a počkajte, až sa odparí.
- Primiešajte smotanu, jemne osoľte, pridajte horčicu a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Keď zmes zhustne, vsypte petržlenovú vňať a kôpor.
- Vypnite, nakoniec do prelivu pridajte maslo a premiešajte.
- Okamžite servírujte.
Ďalšie recepty pre sangvinikov
13. februára 2022
Slaninová marmeláda – hriešne dobrá pochúťka, na ktorej budete závislý
06. februára 2022
Créme brûlée
07. januára 2022