Créme brûlée

06. februára 2022
Créme brûlée
Rafinovaný dezert s chrumkavou karamelizovanou krustou, pod ktorou objavíte vláčny krém s vôňou vanilky, ktorý sa rozplýva na jazyku.

Ingrediencie

  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 500 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk, rozpolený a vyškriabaný
  • 3 veľké vajcia
  • 5 žĺtkov z veľkých vajec
  • 175 g krupicového cukru + 25 g na posypanie povrchu krému
  • štipka soli

Postup

  • Priveďte do varu mlieko so smotanou. Akonáhle sa začne variť, zložte z platne. Pridajte dreň aj vanilkový struk, premiešajte a nechajte 45 minút nasávať vôňu vanilky.
  • Zohrejte rúru na 160 ˚C. V mise vyšlahajte vajcia, žĺtky, 175 g krupicového cukru a štipku soli, tak dlho, až zhustnú a zblednú.
  • Potom do vaječnej zmesi vmiešajte vychladnuté mlieko so smotanou.
  • Na záver všetko cez jemné sitko rozlejte do šiestich zapekacích mištičiek s objemom 200 ml. Mištičky postavte do zapekacej nádoby alebo pekáča, do ktorého nalejte horúcu vodu tak, aby siahala do polovice mištičiek.
  • Pekáč vložte opatrne do zohriatej rúry a pečte 40 minút. Puding by mal mať po upečení pevný, len v stredu by sa mal trochu triasť.
  • Misky vyberte z pekáča a dajte ich minimálne na 2 hodiny do chladničky, kde krém stuhne.
  • Pred podávaním posypte povrch krému cukrom a zohrejte ho opaľovacou pištoľou. Pokiaľ ju nemáte, dajte misky na chvíľu pod rozpálený gril v rúre ... a je to!

SÚVISIACE A ODPORÚČANÉ PRODUKTY