Rafinovaný dezert s chrumkavou karamelizovanou krustou, pod ktorou objavíte vláčny krém s vôňou vanilky, ktorý sa rozplýva na jazyku.
Ingrediencie
- 500 ml plnotučného mlieka
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový struk, rozpolený a vyškriabaný
- 3 veľké vajcia
- 5 žĺtkov z veľkých vajec
- 175 g krupicového cukru + 25 g na posypanie povrchu krému
- štipka soli
Postup
- Priveďte do varu mlieko so smotanou. Akonáhle sa začne variť, zložte z platne. Pridajte dreň aj vanilkový struk, premiešajte a nechajte 45 minút nasávať vôňu vanilky.
- Zohrejte rúru na 160 ˚C. V mise vyšlahajte vajcia, žĺtky, 175 g krupicového cukru a štipku soli, tak dlho, až zhustnú a zblednú.
- Potom do vaječnej zmesi vmiešajte vychladnuté mlieko so smotanou.
- Na záver všetko cez jemné sitko rozlejte do šiestich zapekacích mištičiek s objemom 200 ml. Mištičky postavte do zapekacej nádoby alebo pekáča, do ktorého nalejte horúcu vodu tak, aby siahala do polovice mištičiek.
- Pekáč vložte opatrne do zohriatej rúry a pečte 40 minút. Puding by mal mať po upečení pevný, len v stredu by sa mal trochu triasť.
- Misky vyberte z pekáča a dajte ich minimálne na 2 hodiny do chladničky, kde krém stuhne.
- Pred podávaním posypte povrch krému cukrom a zohrejte ho opaľovacou pištoľou. Pokiaľ ju nemáte, dajte misky na chvíľu pod rozpálený gril v rúre ... a je to!