Dolce Vita
Títo nostalgickí premýšľavci milujú spomienky, preto vždy pookrejú pri jedle, ktoré majú spojené so svojím detstvom alebo príjemnými zážitkami. Väčšinou to sú introverti, ale zároveň milujú spoločnosť ľudí, ktorých poznajú a majú radi: a tým aj s láskou varia a pečú. Len pozor – pokiaľ vás pozvú na večierok, začínajúci o 19.00, radšej skutočne príďte včas.
Tiež nemajú radi kritiku, takže pokiaľ by ste ohľadne pripraveného obeda alebo večere zaznamenali nejakú tú chybičku, nechajte si to radšej pre seba. Melancholici len málokedy niečo pokazia, už len preto, že sú veľmi starostliví a snaživí. S neochvejnou logikou a analytickým myslením skúmajú receptúry (a chvíľu im trvá, než sa rozhodnú, čo vlastne budú variť) a tie následne vybrúsia do skutočnej dokonalosti.
Imponuje im kvalita surovín, dbajú na to, aby výsledok ich gastronomického snaženia bol úplne perfektný. A keď melancholikovi chcete urobiť radosť, tak ho náležite chváľte a pokojne jeho výkonu aj zatlieskajte. Plný počet bodov si zaslúžia samozrejme aj za precízne zdobenie a servis vyladený do poslednej bodky.
Čokoládová torta so slaným karamelom
Nadýchaný korpus s neodolateľným smotanovým krémom, kde hriešne dobrý slaný karamel netvorí len pomyselnú čerešničku, ale je aj presným vyjadrením sladkohorkej melancholickej povahy...
Ingrediencie
Korpus
- 6 vajec
- 120 g masla
- 160 g cukru
- 150 g polohrubej múky
- 3 lyžičky kypriaceho prášku
- 120 g čokolády
- 3 lyžice mlieka,
- 1 lyžice kvalitného kakaa
- + sekané pražené mandle alebo arašidy na ozdobu
- + 100 g horkej čokolády
Karamel
- 1 hrnček cukru kryštál
- 5 lyžíc masla
- 120 ml smotany na šľahanie
- štipka soli podľa chuti
Krém
- 300 g masla
- 300 g mascarpone
- 50 g práškového cukru
- 3–4 lyžice slaného karamelu
Postup
Rozpustenie čokolády
1. Do väčšieho kastrólu nalejte vodu a priveďte k varu. Potom teplotu znížte, aby voda len mierne vrela.
2. Čokoládu nalámte na menšie kúsky, vložte do menšej misky alebo kastrólu a rozpusťte vo vodnom kúpeli. Dno nádoby, v ktorej sú kúsky čokolády sa nesmie dotýkať vody. Nechajte mierne vychladnúť.
Korpus
1. Múku a kakao preosejte, z bielkov urobte sneh.
2. V mise vyšľahajte cukor a maslo.
3. Pridávajte žĺtky jeden po druhom a potom rozpustenú čokoládu.
4. Pozvoľna prisypte múku, kakao a prášok do pečiva. Nakoniec opatrne vmiešajte sneh z bielkov.
5. Boky tortovej formy vymažte a na dno položte papier na pečenie.
6. Cesto nalejte do formy a pečte vo vopred vyhriatej rúre na 180°C, cca 40 minút, kým špajľa zapichnutá do cesta neostane suchá.
7. Nechajte vychladnúť, vyklopte.
8. Korpus prerežte na dve, ešte lepšie na tri časti, každú z nich natrite vrstvou krému, pokvapkajte slaným karamelom a priklopte.
9. Krémom potom dôkladne natrite aj strany a vrch korpusu. Uhlaďte cukrárskym nožom a pomocou cukrárskeho vrecúška alebo zdobičky nastriekajte zvyšok krému na vrch.
10. Dozdobte sekanými orechmi alebo mandľami, uložte do chladu a pred servírovaním ešte polejte pripraveným karamelom.
Príprava krému
- Maslo šľahajte do peny, kým nezbelie, ideálne v kuchynskom robote.
- Postupne po častiach pridávajte cukor a mascarpone a šľahajte krátko pri nižších otáčkach.
- Nakoniec vmiešajte slaný karamel a vychlaďte.
- Cukor nasypte do vyššej nádoby a zahrievajte na miernom plameni. Sem tam cukrom potrasiete, ale meišajte až v momente, kedy sa začne rozpúšťať, teda do chvíle, kým cukor získa farbu pripomínajúcu jantár.
- Potom opatrne pridajte maslo a soľ, cukor týmto krokom trochu zosvetlí.
- Znovu miešajte, a keď karamel opäť ľahko! stmavne, prilejte smotanu.
- Rozmiešajte a potom keď sa zmes spojí, ihneď odstavte.
- Prelejte do sklenenej nádoby a nechajte vychladiť.
- Zakryte viečkom a uchovajte v chladničke, kde vydrží aj niekoľko týždňov.
08. októbra 2022
Les flottantes vanillées - Plávajúce ostrovy
15. februára 2022
Kakaové sušienky s višňovou marmeládou
29. augusta 2022 Josef Maršálek