Kuchyňa robí človeka: Honza Žampa

07. marca 2025
Kuchyňa robí človeka: Honza Žampa
S ďalším dielom Kuchyňa robí človeka sme zavítali na pražské Vinohrady, kde býva, varí a tiež skladá spevák a producent Honza Žampa! Honza je frontman kapely Eddie Stoilow a tiež majiteľ a šéf skvelého barbershopu Eddie´s Barber. Okrem toho je tiež veľmi zábavný a príjemný chalan! Tak, a to by na úvod stačilo a teraz už vitajte v Honzovom obrom byte vedľa parku Havlíčkovy sady, ktorému ale nikto nepovie inak, než Grébovka…
Kuchyňa robí človeka: Honza Žampa

Kuchyň dělá člověka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývaš a s kým?
Bývam na milovaných Vinohradech, rovnako ako moja mama a bratia. A bývam momentálne sám. 

Zdieľaš obydlie tiež s nejakými nemými tvárami? 
To bohužiaľ nemôžem, pretože by som sa im nemohol venovať na 100 %. Nechám si to skôr na starobu.

Ako by si popísal svoje bývanie v jednej krátkej vete? 
Mám to šťastie, že bývam v krásnej lokalite pri parku, kde je pokoj, super ľudia, dobrý vibe, a zároveň to mám do centra cca 10 minút… Vinohrady sú hood ako žiadne iné. 

Nalejme si dobré víno, kým je čas.

Balerína a jej elegancia, Messiho dres a papierová ruža.

Platí u teba doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu? 
Práve kuchyňa je u mňa najmenšia časť bytu, ale dôležitý je recept, vibe a spoločnosť. A tiež hostiteľ!

Čo si na svojej kuchyni najviac vážiš a prečo? 
Mám najradšej svoje ostré nože… to je pre mňa základ.

Vymenuj tri veci, bez ktorých sa v kuchyni nezaobídeš? 
Ostré nože, dobrý wok a smoothie maker.

Bez ktorých vecí sa Honza Žampa v kuchyni nezaobíde??

Aká ingrediencia ti v chladničke alebo v špajzi nikdy nesmie chýbať? 
Mám rád chilli produkty, zázvor, ázijské a stredomorské korenie a kvalitné cestoviny. A také kapustovú polievku – dar z neba na trávenie a vitamín C.

Čo si naposledy uvaril/upiekol?
Rád varán paccheri s červenou omáčkou. V nej guanciale a pecorino… bože môj, to je slasť! Tiež mám rád šošovicu na všetky spôsoby, tu robím často.

Považuješ sa za dobrého kuchára? Čo by si uvaril vzácnej návšteve, keby si chcel urobiť skutočne dojem? 
To sa nepovažujem … Mám pár receptov z Malty, kde som trávil detstvo a školské letá. Viem dobre cestoviny, pár receptov na steak a králika na bielom víne s pečenými zemiakmi. To je recept z Malty, myslím, že by neurazil.

Čo ty a hudba? Čo si rád pustíš napríklad pri varení? 
Tým, že som muzikant a producent, tak počúvam v súkromí väčšinou hovorené slovo a podcasty. Inak milujem všetko od Pink Floyd až po Anderson Paaka a mnoho ďalšieho.

Vôňa domova – difuzér Maison Berger x Starck.

Ktorá svetová kuchyňa je tvoja najobľúbenejšia? 
Najradšej mám Áziu a Taliansko… Myslím, že to sú dvaja hlavní svetoví matadori.

Máš nejaký obľúbený originálny pokrm, s ktorým by si sa rád podelil o recept s našimi čitateľmi? 
Mám cestoviny na červeno s tuniakom a kapary. 

Preferuješ sladké alebo slané?
Určite slané. Už ako dieťa som namiesto pred cukrárňou plakal pred mäsiarňou, že chcem  párky. 

Hranolky nebo šalát?
Na 80 % šalát, 20 % hranolky.

Kávu alebo čaj?
Oboje… ráno čaj a káva, cez deň ristretto… niekoľko… ale nie kyslé! 

Keby si si mohol vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu alebo nežijúcu osobnosť), s kým by si povečeral, bol by to: 
Jim Carrey a Robbie Williams.

Dávaš prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľ hostí pri jednom stole alebo si skôr za komornejšie stolovanie?  
Mám globálne radšej 4–6 ľudí… Myslím, že to je akurát na zmysluplnú konverzáciu.

Maska z Benátok ala Boris Brejcha.

Keď sa varí voda, skladám muziku – moja vášeň.

Patrí k výnimočným okamihom pri tvojom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?  
To ma ešte nenapadlo. Čerstvé kvetiny uprostred stola a karafa dobrého vína.

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Povieš nám, aké máš rád alko a nealko? 
Mám rád domácu citronádu a z alkoholu v zime dobré červené ala Rioja, v lete dobré biele z Moravy… suché! 

Čo by si odporučil za kuchynskú vychytávku, ktorú si v poslednom čase objavil?  
Strúhadlo, ktoré chytá sýr rovno do vlastnej nádoby a nerobí neporiadok.

Čo ti vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
5 m² navyše! 

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností

Nahliadnite do kuchyne ďalších známych osobností