Kuchyňa robí človeka: BESKY

18. septembra 2023
Kuchyňa robí človeka: BESKY
Ako, s kým a kde žije víťazka MasterChef 2021, lektorka kurzov pečenia v Gourmet Academy a autorka veľmi vydarených kníh o varení a pečení Veronika Beskydiarová alias Besky?

Presne to prezradí nová epizóda seriálu Kuchyňa robí človeka!

A samozrejme nebudete ochudobnení ani o skvelý recept na sladkú pochúťku od tejto kráľovnej kuchyne. Takže vitajte na Beskydách v Prahe 7 a držte si klobúky, pretože vďaka jej energii to bude poriadna jazda!
Kuchyňa robí človeka: BESKY

Kuchyňa robí človeka

Kuchyňa robí človeka  je pravidelná séria fotografa Derecka Hardadržiteľa ocenenia Czech Press PhotoNie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte. 

Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne. 

Kde momentálne bývate a ským?

Bývam so svojim priateľom v Prahe 7. Plánujeme sa ale presťahovať. Uvidíme, kam nás to zavedie.

Zdieľate bývanie aj s nejakými nemými tvárami?

Občas k nám pribehne štvornohý Happy, psík mojich rodičov.

Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete?

Útulné, naše a medzi dvoma najkrajšími pražskými parkami, Stromovkou a Letenskými sady.

Suveníry z rôznych kútov sveta.

Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?

Jednoznačne. Odjakživa som to tak videla doma a mám to tak aj teraz.

Čo si na svojej kuchyni najviac považujete a prečo?

Jej atmosféru, dobre sa v nej varí, a aj keď mi v nej chýba viac vecí, je v nej skvelá energia.

Vymenujte tri veci, bez ktorých sa nezaobídete v kuchyni.

Kvalitná panvica, ostrý nôž a silikónová stierka.

Môj najlepší kuchynský parťák KitchenAid v akcii.

Staub do každej rodiny! Bezkonkurenčný.

Aké ingrediencie vám nikdy nesmú chýbať v chladničke alebo v špajze?

Určite to bude maslo, smotana a parmezán. Ryža, cestoviny a sušené huby sú v špajze vždy. A práve keď nemáte čas nakupovať, aj z týchto ingrediencií môžete pripraviť nejaké, aj keď trochu divoké, jedlo. Haha.

Čo ste naposledy uvarili/upekli?

Včera som varila vegetariánske burrito a upiekla som pre vás citrónové tartaletky, recept na ne nájdete o kúsok nižšie.

Považujete sa za dobrú kuchárku (čo je asi zvláštna otázka pre víťazku MasterChefa)? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť naozaj dojem?

Varím rada a za tých pár rokov v kuchyni som sa toho veľa naučila a myslím, že ľuďom moje jedlo chutí. Zriedkavá návšteva by si určite pochutila na mojom panázijskom menu, ktoré začína jarnými závitkami s pikantným papájovým šalátom, hlavným chodom je kung pao s ryžou a na záver mangová lepkavá ryža!

BESKY, tak mi hovoria už odmalička.

Čo vy a hudba? Čo si rada pustíte napríklad pri varení?

Hudba je niečo, čo ma okamžite dostane do dobrej nálady. Nemám rada pri varení ticho. Jemný house alebo R&B mám veľmi rada. Ale momentálne u mňa prevažujú rôzne podcasty a hovorené knihy.

Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?

Jednoznačne ázijská. Konkrétne thajská.

Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, s ktorým by ste sa podelili o recept s našimi čitateľmi?

Citrónové tartaletky s meringue.

Citrónové koláčiky, teda tartaletky, sú na svete.

Preferujete sladké alebo slané?

Sladké!

Hranolky alebo šalát?

Hranolky a najlepšie skečupom!

Káva alebo čaj?

Káva, flat white je moje srdcovka. 

Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu i nežijúcu osobnosť), s kým povečeriate, bol by to:

Vždy ma fascinoval staroveký Egypt, takže by to bola asi Kleopatra.

Organizovaný neporiadok.

Malý kúsok z mojej zbierky kuchárok.

Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie?

Jedlo si najviac vychutnávam, keď som v kruhu najbližších ľudí, a najviac si ho užívam, keď je pri stole okolo 6 ľudí. Keď je ich viac, tak už je to taká „prekrikovačka“.

Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?

U mňa je také rýchle životné tempo, že sa mi podarí zastaviť len na Vianoce. A vtedy prichádza na rad celá kolekcia vianočného servisu od Villeroy & Boch. Milujem ho!

K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rada alko a nealko?

Mám rada osviežujúce limonády. Najlepšie sú, keď majú bublinky a sú poriadne vychladené. Nevadí mi ani Cola alebo len obyčajná voda. Alkoholu dávam prednosť ľahkému, teda ružovému vínu alebo nápojom ako hugo spritz a pod.

Čo by ste odporučili za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednom čase?

Dokonalú brúsku na nože AnySharp. Pomer ceny a výkonu je neskutočný. A v Potten & Pannen - Staněk majú rôzne farby, ktoré sa dajú krásne napárovať k interiéru kuchyne.

Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?

Je toho asi viac a ja sa len teším, až si to všetko raz splním. Chcela by som mať plynový sporák, veľkú americkú chladničku, konvektomat a veľký stredový ostrovček na prácu.

BEZ ČOHO SA BESKY VO SVOJEJ KUCHYNI NEZAOBÍDE