Presne to prezradí nová epizóda seriálu Kuchyňa robí človeka!
A samozrejme nebudete ochudobnení ani o skvelý recept na sladkú pochúťku od tejto kráľovnej kuchyne. Takže vitajte na Beskydách v Prahe 7 a držte si klobúky, pretože vďaka jej energii to bude poriadna jazda!
Kuchyňa robí človeka
Kuchyňa robí človeka je pravidelná séria fotografa Derecka Harda, držiteľa ocenenia Czech Press Photo. Nie sú to len šaty, čo robia človeka. U nás v Potten & Pannen - Staněk veríme, že nielen oblečenie odráža to, akí ste, ale rovnakým spôsobom o vás vypovedá aj vybavenie vašej kuchyne a to, akým spôsobom varíte.
Preto vás každý mesiac pozveme domov k zaujímavým osobnostiam z českej a slovenskej scény a necháme vás nahliadnuť pod pokrievku ich kuchyne.
Kde momentálne bývate a ským?
Bývam so svojim priateľom v Prahe 7. Plánujeme sa ale presťahovať. Uvidíme, kam nás to zavedie.
Zdieľate bývanie aj s nejakými nemými tvárami?
Občas k nám pribehne štvornohý Happy, psík mojich rodičov.
Ako by ste popísali svoje bývanie v jednej krátkej vete?
Útulné, naše a medzi dvoma najkrajšími pražskými parkami, Stromovkou a Letenskými sady.
Platí u vás doma, že kuchyňa je srdcom domu/bytu?
Jednoznačne. Odjakživa som to tak videla doma a mám to tak aj teraz.
Čo si na svojej kuchyni najviac považujete a prečo?
Jej atmosféru, dobre sa v nej varí, a aj keď mi v nej chýba viac vecí, je v nej skvelá energia.
Vymenujte tri veci, bez ktorých sa nezaobídete v kuchyni.
Kvalitná panvica, ostrý nôž a silikónová stierka.
Aké ingrediencie vám nikdy nesmú chýbať v chladničke alebo v špajze?
Určite to bude maslo, smotana a parmezán. Ryža, cestoviny a sušené huby sú v špajze vždy. A práve keď nemáte čas nakupovať, aj z týchto ingrediencií môžete pripraviť nejaké, aj keď trochu divoké, jedlo. Haha.
Čo ste naposledy uvarili/upekli?
Včera som varila vegetariánske burrito a upiekla som pre vás citrónové tartaletky, recept na ne nájdete o kúsok nižšie.
Považujete sa za dobrú kuchárku (čo je asi zvláštna otázka pre víťazku MasterChefa)? Čo by ste uvarili vzácnej návšteve, keby ste chceli urobiť naozaj dojem?
Varím rada a za tých pár rokov v kuchyni som sa toho veľa naučila a myslím, že ľuďom moje jedlo chutí. Zriedkavá návšteva by si určite pochutila na mojom panázijskom menu, ktoré začína jarnými závitkami s pikantným papájovým šalátom, hlavným chodom je kung pao s ryžou a na záver mangová lepkavá ryža!
Čo vy a hudba? Čo si rada pustíte napríklad pri varení?
Hudba je niečo, čo ma okamžite dostane do dobrej nálady. Nemám rada pri varení ticho. Jemný house alebo R&B mám veľmi rada. Ale momentálne u mňa prevažujú rôzne podcasty a hovorené knihy.
Ktorá svetová kuchyňa je vaša najobľúbenejšia?
Jednoznačne ázijská. Konkrétne thajská.
Máte obľúbený nejaký originálny pokrm, s ktorým by ste sa podelili o recept s našimi čitateľmi?
Citrónové tartaletky s meringue.
Preferujete sladké alebo slané?
Sladké!
Hranolky alebo šalát?
Hranolky a najlepšie skečupom!
Káva alebo čaj?
Káva, flat white je moje srdcovka.
Keby ste si mohli vybrať kohokoľvek na svete (žijúcu i nežijúcu osobnosť), s kým povečeriate, bol by to:
Vždy ma fascinoval staroveký Egypt, takže by to bola asi Kleopatra.
Dávate prednosť veľkým hostinám, kedy sa zíde veľa ľudí pri jednom stole, alebo ste skôr pre komornejšie stolovanie?
Jedlo si najviac vychutnávam, keď som v kruhu najbližších ľudí, a najviac si ho užívam, keď je pri stole okolo 6 ľudí. Keď je ich viac, tak už je to taká „prekrikovačka“.
Patrí k výnimočným okamihom pri vašom stole aj nejaký slávnostný jedálenský servis?
U mňa je také rýchle životné tempo, že sa mi podarí zastaviť len na Vianoce. A vtedy prichádza na rad celá kolekcia vianočného servisu od Villeroy & Boch. Milujem ho!
K jedlu patrí neodmysliteľne aj pitie. Poviete nám, aké máte rada alko a nealko?
Mám rada osviežujúce limonády. Najlepšie sú, keď majú bublinky a sú poriadne vychladené. Nevadí mi ani Cola alebo len obyčajná voda. Alkoholu dávam prednosť ľahkému, teda ružovému vínu alebo nápojom ako hugo spritz a pod.
Čo by ste odporučili za kuchynskú vychytávku, ktorú ste objavili v poslednom čase?
Dokonalú brúsku na nože AnySharp. Pomer ceny a výkonu je neskutočný. A v Potten & Pannen - Staněk majú rôzne farby, ktoré sa dajú krásne napárovať k interiéru kuchyne.
Čo vám vo vašej kuchyni chýba, aby sa stala kuchyňou snov?
Je toho asi viac a ja sa len teším, až si to všetko raz splním. Chcela by som mať plynový sporák, veľkú americkú chladničku, konvektomat a veľký stredový ostrovček na prácu.