Delikátny domáci kečup

17. augusta 2023
Delikátny domáci kečup
Sezóna paradajok je v plnom prúde. A to znamená jediné... Či už máte svoje vlastné zo záhradky, skleníka, alebo balkóna, je ideálny čas na ich zber. Svoje využitie nájdu nielen v čerstvom šaláte, leče alebo v rajskom pretlaku, ale aj v delikátnom domácom kečupe podľa nášho receptu. Môžete ho využiť nielen ako doplnok k mäsu či hranolkám, ale aj ako základ pre rôzne paradajkové omáčky. 
 

Obtiažnosť: ľahká 

Príprava: 40 min 

Počet porcií: cca 1 fľaša 

Delikátny domáci kečup

Ingrediencie

  • 800 g paradajok (môžete použiť čerstvé alebo konzervované paradajky) 
  • 1 cibuľa 
  • 2 strúčiky cesnaku 
  • 1/4 lyžičky mletej rasce 
  • 1/4 lyžičky mletej škorice 
  • 1/4 lyžičky mletého klinčeka 
  • 1/4 lyžičky mletej papriky 
  • 1 lyžička soli 
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia 
  • 1/4 lyžičky chilli papričky 
  • 80 ml octu (môžete použiť vínny alebo jablčný) 
  • 50 g cukru 
  • 2 lyžice olivového oleja 

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

Postup

  1. Ak používate čerstvé paradajky, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kusy. Ak používate konzervované paradajky, nechajte ich odkvapkať. 
  2. Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na menšie kusy. 
  3. V hrnci na olivovom oleji opečte cibuľu a cesnak dozlatista. 
  4. Pridajte paradajky, mleté korenie (rascu, škoricu, klinčeky, papriku) a chilli papričku. Varte asi 10 minút, kým paradajky nezmäknú. 
  5. Pridajte soľ, korenie, ocot a cukor. Zmes varte ďalších 10-15 minút. 
  6. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť. 
  7. Pomocou tyčového mixéra rozmixujte do hladkej konzistencie. Pokiaľ by bol kečup príliš hustý, môžete pridať trochu vody. 
  8. Vráťte zmes späť na sporák a varte ešte 5-10 minút, kým kečup nedosiahne požadovanú konzistenciu. 
  9. Hotový kečup prelejte do pohárov alebo fľaše a nechajte úplne vychladnúť. 
  10. Domáci kečup skladujte v chladničke. Vydrží niekoľko týždňov. 

Ďalšie paradajkové recepty

Ďalšie paradajkové recepty