Sezóna paradajok je v plnom prúde. A to znamená jediné... Či už máte svoje vlastné zo záhradky, skleníka, alebo balkóna, je ideálny čas na ich zber. Svoje využitie nájdu nielen v čerstvom šaláte, leče alebo v rajskom pretlaku, ale aj v delikátnom domácom kečupe podľa nášho receptu. Môžete ho využiť nielen ako doplnok k mäsu či hranolkám, ale aj ako základ pre rôzne paradajkové omáčky.
Obtiažnosť: ľahká
Príprava: 40 min
Počet porcií: cca 1 fľaša
Ingrediencie
- 800 g paradajok (môžete použiť čerstvé alebo konzervované paradajky)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1/4 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 lyžičky mletej papriky
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čierneho korenia
- 1/4 lyžičky chilli papričky
- 80 ml octu (môžete použiť vínny alebo jablčný)
- 50 g cukru
- 2 lyžice olivového oleja
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
Postup
- Ak používate čerstvé paradajky, ošúpte ich a nakrájajte na menšie kusy. Ak používate konzervované paradajky, nechajte ich odkvapkať.
- Cibuľu a cesnak ošúpte a nakrájajte na menšie kusy.
- V hrnci na olivovom oleji opečte cibuľu a cesnak dozlatista.
- Pridajte paradajky, mleté korenie (rascu, škoricu, klinčeky, papriku) a chilli papričku. Varte asi 10 minút, kým paradajky nezmäknú.
- Pridajte soľ, korenie, ocot a cukor. Zmes varte ďalších 10-15 minút.
- Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Pomocou tyčového mixéra rozmixujte do hladkej konzistencie. Pokiaľ by bol kečup príliš hustý, môžete pridať trochu vody.
- Vráťte zmes späť na sporák a varte ešte 5-10 minút, kým kečup nedosiahne požadovanú konzistenciu.
- Hotový kečup prelejte do pohárov alebo fľaše a nechajte úplne vychladnúť.
- Domáci kečup skladujte v chladničke. Vydrží niekoľko týždňov.
Ďalšie paradajkové recepty
07. januára 2022
Quiche s paradajkami
14. februára 2022
Toskánske lasagne zapečené s parmezánom
08. mája 2021