Chalupa jedného z majiteľov Potten & Pannen – Staněk, Miloše Staňka, bývala za 1. republiky dedinskou školou a pôvodný byt školníka je teraz prestavaný na srdce každého domova – kuchyňu.
Miloš je nielen skvelý hostiteľ, ale tiež výborný kuchár. Počas návštevy sa podelil o svoj obľúbený recept na rezeň z roštenky, ktorý prvýkrát ochutnal kdesi v Alpách. Zistíte, že stačí páj jednoduchých úprav plátkov mäsa a z obyčajného rezňa je jedinečný kulinársky zážitok.
Obtiažnosť: nízka
Čas prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 4
Ingrediencie
Rezeň:
- 4 plátky hovädzej roštenky (každý cca 1,5 cm hrubý)
- 4 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Čerstvo namleté korenie
- 2 vajcia
- Strúhanka
- Olej na vyprážanie
Príloha:
- Zemiaky
- Bylinky podľa chuti (napr. rozmarín, tymián)
- Pažítka, petržlenová vňať a rozpustené maslo
ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE
Postup
1. Krásne ľahko prerastenú roštenku naporcujte na plátky asi tak centimeter a pol hrubé. Potom rozklepte každý kúsok na cca pol centimeter hrubý plátok.
2. Hovädzie plátky potrite treným cesnakom so soľou, môžete na nich namlieť trošku viac nahrubo čierne korenie a obaľte ich v rozšľahanom vajíčku.
3. Nakoniec mäso obaľte vo veľmi jemne preosiatej strúhanke. Skúste vziať čo najmenšie sitko. Je to dôležité.
4. Smažte na ľahko rozpálenom oleji dozlatista.
Miloš Staněk pokračuje : „Jako přílohu k tomu mám rád vařené brambory s různými bylinkami. Dle vaší fantazie. Brambory pak krásně voní. Servírovat můžete s pažitkou nebo petrželkou a rozpuštěným máslem. Já nedávám citron, protože ten změní chuť masa, ale je to individuální. Každopádně se snažte roštěnou osmažit co nejrychleji, aby maso zůstalo šťavnaté. Je to jednoduché rychlé jídlo a nedá se vůbec srovnat s klasickým smaženým vepřovým, a už vůbec ne kuřecím řízkem. “
ĎALŠIE RECEPTY ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ
14. júna 2024
Pho polievka poďla Filipa Sajlera
22. mája 2024
Srnčie stehno na červenom víne podľa Liběny Rochovej
10. februára 2024
Hovädzie s cajunským korením podľa Pavla Maurera
06. apríla 2024