Alpský rezeň podľa Miloša Staňka

22. júla 2024
Alpský rezeň podľa Miloša Staňka

Chalupa jedného z majiteľov Potten & Pannen – Staněk, Miloše Staňka, bývala za 1. republiky dedinskou školou a pôvodný byt školníka je teraz prestavaný na srdce každého domova – kuchyňu.

Miloš je nielen skvelý hostiteľ, ale tiež výborný kuchár. Počas návštevy sa podelil o svoj obľúbený recept na rezeň z roštenky, ktorý prvýkrát ochutnal kdesi v Alpách. Zistíte, že stačí páj jednoduchých úprav plátkov mäsa a z obyčajného rezňa je jedinečný kulinársky zážitok. 

Obtiažnosť: nízka

Čas prípravy: 1 hodina

Počet porcií: 4

Alpský rezeň podľa Miloša Staňka

Ingrediencie

Rezeň:

  • 4 plátky hovädzej roštenky (každý cca 1,5 cm hrubý)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • Soľ
  • Čerstvo namleté korenie
  • 2 vajcia
  • Strúhanka 
  • Olej na vyprážanie

Príloha:

  • Zemiaky
  • Bylinky podľa chuti (napr. rozmarín, tymián)
  • Pažítka, petržlenová vňať a rozpustené maslo

ČO BY SA VÁM MOHLO HODIŤ NA PRÍPRAVU A SERVÍROVANIE

Postup

1. Krásne ľahko prerastenú roštenku naporcujte na plátky asi tak centimeter a pol hrubé. Potom rozklepte každý kúsok na cca pol centimeter hrubý plátok.  

2. Hovädzie plátky potrite treným cesnakom so soľou, môžete na nich namlieť trošku viac nahrubo čierne korenie a obaľte ich v rozšľahanom vajíčku.  

3. Nakoniec mäso obaľte vo veľmi jemne preosiatej strúhanke. Skúste vziať čo najmenšie sitko. Je to dôležité.  

4. Smažte na ľahko rozpálenom oleji dozlatista.  

Miloš Staněk pokračuje : „Jako přílohu k tomu mám rád vařené brambory s různými bylinkami. Dle vaší fantazie. Brambory pak krásně voní. Servírovat můžete s pažitkou nebo petrželkou a rozpuštěným máslem. Já nedávám citron, protože ten změní chuť masa, ale je to individuální. Každopádně se snažte roštěnou osmažit co nejrychleji, aby maso zůstalo šťavnaté. Je to jednoduché rychlé jídlo a nedá se vůbec srovnat s klasickým smaženým vepřovým, a už vůbec ne kuřecím řízkem. “

Strúhanku je potrebné preosiať cez jemné sitko, aby ste získali polonézku.

ĎALŠIE RECEPTY ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ

ĎALŠIE RECEPTY ZNÁMYCH OSOBNOSTÍ